nieuws

Adriaan Geuze ontvangt de ULI Netherlands Leaderschip Award for Outstanding Urban (Re)Development

Architectuur

Adriaan Geuze ontvangt de ULI Netherlands Leaderschip Award for Outstanding Urban (Re)Development
Adriaan Geuze, beeld Dik Nicolai

Adriaan Geuze is onderscheiden met de ULI Netherlands Leaderschip Award for Outstanding Urban (Re)Development. De prijs is uitgereikt op het Jaarcongres van het Urban Land Institute – ULI Netherlands en is een waardering vanuit het vakgebied voor de persoon met een aantoonbare en bijzondere bijdrage aan de gebiedsontwikkeling in Nederland. Eerdere winnaars waren Wienke Bodewes, voormalige CEO Amvest, en Peter van der Gugten, directeur Heijmans Vastgoed.

Jury-voorzitter Pieter Hendrikse: “Er zijn grote en urgente ruimtelijke opgaven in Nederland: het voedselvraagstuk, infrastructuur, klimaat en de bouwopgave. De beperkte ruimte ligt onder druk. Er is iemand die perspectief biedt en bereid is daarvoor te strijden. Iemand met een diepe kennis van de maatschappij en die dat weet toe te passen bij ruimtelijke vraagstukken. Iemand met een visie op stedelijk weefsel dat tot hoge ruimtelijke kwaliteit leidt en zich daar vol voor inzet. Iemand die hoogwaardige openbare ruimte ziet als een drager van gebiedsontwikkeling. Met een bureau dat al jaren tot de internationale top behoort. Met projecten op vele plaatsen in Nederland. En daarmee het Nederlands landschap vormt. Borneo Sporenburg Amsterdam, Strijp-S Eindhoven, Amersfoort Vathorst, de Coolsingel in Rotterdam en Máximapark in Leidsche Rijn, Utrecht.

Maximapark door West 8 (Foto: Jeroen Musch)

Maximapark door West 8. Beeld Jeroen Musch

Adriaan Geuze is oprichter en mededirecteur van het ontwerpbureau West 8. Geuze en zijn team staan bekend om hun unieke benadering van planning en ontwerp van de publieke ruimte. Deze benadering combineert technieken waarmee hedendaagse cultuur, stedelijke identiteit, architectuur, publieke ruimte en engineering verenigd worden in een ontwerp, met de lokale context als uitgangspunt.

Impressie Coolsingel, een ontwerp van West 8

Geuze heeft vele belangrijke onderscheidingen ontvangen, zoals de Prix-de-Rome, de Sikkens Prijs, de Maaskant Prijs, de Oeuvreprijs voor de Bouwkunst van het Mondriaanfonds, de Architect van het Jaar Prijs, en de ARC18 Oeuvre Award. Internationale prijzen zijn de Rosa Barba First European Landscape Prize, de Veronica Rudge Green Prize for Urban Design en diverse Honor Awards van de American Society for Landscape Architecture. Adriaan Geuze en West 8 hebben tal van internationale ontwerpwedstrijden gewonnen, zoals die voor Governors Island in New York, Yongsan Park in Seoul en Toronto’s New Central Waterfront in Canada. Als veelgevraagd spreker en docent geeft Geuze frequent lezingen en doceert hij aan gerespecteerde instituten wereldwijd. Geuze is buitengewoon hoogleraar Landschapsarchitectuur in Wageningen en lid van de Akademie van Kunsten.

Lees ook:

Verschenen: de Architect november 2018

 

Adriaan Geuze wint ARC18 Oeuvre Award

 

Coolsingel Rotterdam op de schop

 

 

Reageer op dit artikel