nieuws

Aanmelden voor Rijnlandse Architectuur Prijs 2019

Architectuur

Aanmelden voor Rijnlandse Architectuur Prijs 2019
Parkeergarage Lammermarkt door JHK Architecten is in 2017 onderscheiden met de Rijnlandse Architectuur Publieksprijs. Foto: Ronald Tilleman

Vanaf vandaag kunnen projecten worden ingestuurd voor de tweejaarlijkse Rijnlandse Architectuur Prijs ‘RAP071’, de prijs voor het beste gebouw of ontwerp in Leiden en omstreken. Nieuw dit jaar is dat architecten en inwoners uit de regio ook zelf projecten kunnen aandragen voor de groslijst. Dat kan tot 2 juni.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en bestaat uit een jury- en een publiekswinnaar. Twee jaar geleden werd de parkeergarage onder de Lammermarkt in Leiden, een ontwerp van JHK Architecten door het publiek als winnaar aangewezen. De jury koos voor een studentencomplex aan de Langebrug door mecanoo in de Leidse binnenstad.

Parkeergarage Lammermarkt Leiden door JHK Architecten

Impressies JHK Architecten

De Rijnlandse Architectuur Prijs staat open voor nieuwbouwprojecten die zijn opgeleverd tussen 1 juli 2017 en 1 augustus 2019. Ze moeten bovendien in een van de elf deelnemende gemeenten staan, te weten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Lisse en Kaag en Braassem.

Het is voor het eerst dat iedereen projecten mag voordragen voor de prijs. Peter van Swieten, voorzitter van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP): “Omdat bijzondere architectuur soms de publieke belangstelling ontbeert die het wel verdient, stellen wij de aanmeldingsprocedure open voor publiek en architectenbureaus. Wij hopen dat we met hulp van het publiek tot een spannende longlist van betekenisvolle architectonische projecten uit de regio kunnen komen.’’ Naast publiek zijn ook de welstandscommissies en B&W van de 11 deelnemende gemeenten gevraagd  projecten aan te dragen.

Voor de RAP071 komen zowel nieuwbouw (groot of klein) als architectonisch interessante reconstructie of herbestemmings- projecten in aanmerking. Ook bruggen en andere bijzondere infrastructurele ontwerpen kunnen worden ingediend.  Voorwaarden voor de deelnemende projecten is dat ze zijn opgeleverd tussen 1 juli 2017 en 1 augustus 2019, dat ze zich bevinden binnen één van de deelnemende gemeenten én dat de eigenaar van het project instemt met een eventueel bezoek van de jury. Sluitingstermijn voor het aanleveren van projecten is zondag 2 juni. De longlist wordt bekend gemaakt op 15 juni.

Meer informatie en aanmelden van projecten via www.rapleiden.nl

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel