nieuws

Winnaars ABN AMRO Duurzame 50 award bekend

Architectuur

Winnaars ABN AMRO Duurzame 50 award bekend
Onno Dwars ontving de Award uit handen van Thomas Rau, de winnaar van de vorige editie. De bekendmaking van het trio winnaars gebeurde door een vertegenwoordiging van de toekomstige generatie (op video) en de live aanwezigheid van een zoon van Dwars.

Onno Dwars is tijdens het Green Tie Gala 2019 bekroond tot winnaar van de ABN AMRO Duurzame 50 award. De top 3 werd verder gevormd door Yvette Watson (2) en Andy van den Dobbelsteen (3).

Dwars, directeur van Ballast Nedam Development, reageerde op zijn nummer-1 positie:  “Ik voel mij schuldig, want wat wij allemaal doen en de weg die wij inslaan, gaat veel te langzaam.” Dwars sprak echter ook hoop uit ten aanzien van de inzet van de jongere generaties en van de effecten van de energietransitie.
“Vooral de politiek moet veel harder en radicaler handelen. Iedereen moet in de spiegel kijken, en vooral de politiek. De tijd van goede bedoelingen is echt over. Neem het bouwbesluit. Het bouwen van huizen op die manier is een crimineel feit. De energietransitie kost geen geld, die gaat ons welzijn brengen en daar wil ik mij elke dag en nacht voor inzetten”, aldus Dwars.

yvette-watson nummer 2 in ABN AMRO Duurzame 50

Yvette Watson. Beeld via LinkedIn

Andy van den Dobbelsteen

Andy van den Dobbelsteen

Young Professional Award & Outstanding Award

Dit jaar waren er drie kanshebbers voor de ABN AMRO Young Professional Award, een prijs die jaarlijks op het Green Tie Gala wordt uitgereikt aan een toekomstige groene leider, in dit geval Lizzy Butink. Zij nam het op tegen Tom Koenderman en Sjoerd Groen. “Het is heel belangrijk voor grote bedrijven dat het management jonge mensen de vrijheid geeft om met verduurzaming aan de slag te gaan”, was het statement van Butink.

Een extra ‘Outstanding’ award werd ten slotte uitgereikt aan Diederik Samson, de voorzitter van de klimaattafel Gebouwde omgeving. Hij werd geprezen om het feit dat hij binnen een jaar de bouwsector zo goed heeft leren kennen. Samson werd zelf ook gevraagd naar zijn ervaringen, waarop hij een duidelijke oproep aan de 400 aanwezigen deed: ga aan de slag en wacht niet op de totstandkoming van het Klimaatakkoord.

Jury

De vakjury, bestaande uit onder andere Thomas Rau, Marianne Davidson, Bernard Wientjes, Jan Willem van de Groep en Claudia Reiner, beoordeelde de genomineerden en stelde de lijst van 50 samen. Deze 50 genomineerden werden beoordeeld op vier onderdelen: bijdrage aan het mogelijk maken van duurzame projecten, inzet bij duurzame initiatieven, actieve kennisdeling over verduurzaming en het stimuleren en initiëren van duurzame samenwerking.

ABN AMRO Duurzame 50

De ABN AMRO Duurzame 50 is de jaarlijkse thermometer betreffende duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland. De lijst weerspiegelt wat er het afgelopen jaar is gebeurd op het gebied van duurzaamheid in de bouw en vastgoedsector. Ieder jaar vraagt de vakjury, onder leiding van de winnaar van de vorige editie, zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon die het meest heeft bijgedragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Eerder wonnen onder andere Claudia Reiner, Jan Willem van de Groep en Stefan van Uffelen de felbegeerde award.

Bekijk hier de volledige lijst

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel