nieuws

Voorlopig geen vakantievilla’s in Grevelingen

Architectuur

Voorlopig geen vakantievilla’s in Grevelingen

In de Grevelingen mogen voorlopig geen kunstmatige eilandjes met daarop vakantievilla’s worden aangelegd. De Raad van State ziet tekortkomingen in besluiten en geeft aan dat nieuwe onderzoeken nodig zijn als de plannenmakers willen doorgaan met het project.

De Raad van State oordeelt nu dat de bebouwing, duinen en beplanting in het bestemmingsplan hoger worden dan eerst was afgesproken. Naar de mogelijke gevolgen is geen onderzoek gedaan. “Daardoor is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de windcondities van het surfgebied bij de Brouwersdam. Bovendien is er in de onderzoeken geen rekening mee gehouden dat in de buurt vaste rust- en ligplaatsen van zeehonden liggen.”

Daarnaast wijst de raad op mogelijke gevolgen voor niet-broedvogels, ‘terwijl het al niet goed gaat met deze vogels in dat gebied’. Naast het bestemmingsplan zijn daarom ook de omgevingsvergunning en de natuurvergunning ingetrokken.

In de plannen van project Brouwerseiland is de aanleg van dertien eilandjes voorzien met daarop 325 vakantiewoningen. Natuurorganisaties en ook zeil- en surfclubs stapten naar de rechter. Zij vrezen dat het project ten koste gaat van de natuur in de Grevelingen, een voormalige zeearm tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee.

ANP

Reageer op dit artikel