nieuws

Transformatie voor Nefkens-gebouw Amersfoort

Architectuur

Transformatie voor Nefkens-gebouw Amersfoort

Het Nefkens-gebouw aan de Utrechtseweg in Amersfoort wordt door eigenaar Schipper Bosch verbouwd tot woongebouw. Hiervoor wordt een extra verdieping, in dezelfde industriële stijl, bovenop het gebouw geplaatst voor 24 appartementen. Het ontwerp is afkomstig van het Rotterdamse architectenbureau De Kort Van Schaik.

Het verbouwproject van Schipper Bosch krijgt de naam Nefkens Park. De appartementen variëren onderling sterk van elkaar qua afmeting en indeling. De plafonds in het voormalige industriële gebouw zijn hoger dan normaal: van 2.80 tot 3.40 meter. In totaal komen er twintig luxe appartementen en vier penthouses in het gebouw. Op de begane grond blijft plaats voor horeca, maar daarnaast komen er ook enkele short-stay appartementen.

Ingang Nefkens gebouw

Ingang Nefkens gebouw

De transformatie is aan de voorzijde vooral zichtbaar door een extra verdieping op elk bouwdeel. De aluminium dakopbouwen bekronen het bestaande gebouw. Architecten Robert-Jan de Kort en Sander van Schaik lieten zich hierbij inspireren door de wederopbouwarchitectuur, die uit de vestigingsstad van het bureau, Rotterdam, veelvuldig aanwezig is.

De grootste transformatie van het gemeentelijke monument vindt plaats aan de achterzijde. Deze wordt helemaal aangepast zodat alle woningen straks een balkon of terras hebben op een park.

Nefkens gebouw De Kort Van Schaik

Omgeving

Bij de transformatie van het Nefkens-gebouw draait wordt ook gebruik gemaakt van bestaande kwaliteiten van de omgeving. Vanuit veel ruimtes in het gebouw is bijvoorbeeld de Onze Lieve Vrouwe-toren te zien. Aan de achterzijde ligt een klein parkje, waar het gebouw zich voorheen van afwendde. Een ontworpen publieke doorgang in het hart van het gebouw naar het parkje zorgt ervoor dat het gebouw zich letterlijk opent naar deze zijde.

Foto's

Reageer op dit artikel