nieuws

Winnaar EU Mies Award 2019: Transformatie Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal

Architectuur

Winnaar EU Mies Award 2019: Transformatie Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal
Transformatie van 530 woningen in Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture wint EU Mies Award 2019, beeld Philippe Ruault

De EU Mies Award 2019 gaat naar het project Grand Parc Bordeaux. Dat hebben de Europese commissie en de Fundació Mies van der Rohe zojuist in Brussel bekend gemaakt. Voor dit complexe project realiseerden Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture een bijzondere transformatie van 530 woningen.

Tijdens een persconferentie in Brussel heeft de jury van de EU Mies Award 2019 de winnaar bekend gemaakt. Uit 383 nominaties en vijf finalisten riep zij uiteindelijk Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture uit tot winnaar. Daarnaast selecteerde zij het eveneens Franse project E26 in Montbrun-Bocage door BAST als ‘emerging winner’.

Transformatie van 530 woningen in Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture wint EU Mies Award 2019, beeld Philippe Ruault

Transformatie Grand Parc Bordeaux, beeld Philippe Ruault

Grand Parc Bordeaux

Grand Parc Bordeaux bestaat uit drie gebouwen uit het begin van de jaren zestig. Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture hebben deze gebouwen getransformeerd naar een modern complex met 530 woningen. Dankzij een strakke planning kon elk appartement in slechts twaalf tot zestien dagen getransformeerd worden.

“Een goede planning en inrichting van de bouwplaats maakte het mogelijk om de verbouwing in slechts 12 tot 16 dagen per appartement te realiseren: een halve dag voor het leggen van de betonnen plaat, 2 dagen voor het aanpassen van de oude gevel, 2 dagen voor het plaatsen van de nieuwe gevel, en 8 tot 12 dagen voor het renoveren van de interieurs,” aldus de jury.

Bekijk het winnende project

Minimale middelen

Vanuit het interieur hebben de architecten elke woning nieuwe kwaliteiten gegeven. De jury prijst de toevoeging van de galerijen, die het volume, het licht en de luchtcondities van de appartementen vergroten. Tegelijkertijd nodigen ze bewoners uit tot nieuwe vormen van gebruik.

De jury waardeert dat het project de bestaande Europese woningvoorraad uit de naoorlogse periode uitdaagt, met minimale middelen om een maximaal effect te bereiken. In plaats van te slopen, wat het gebruik van een belangrijke hoeveelheid energie met zich meebrengt, begreep de klant in dit geval wat de voordelen van het verbouwen van de bestaande drie gebouwen was.

Dit heeft het leven van mensen ten goede veranderd, zonder hun vorige levens te onderschatten. Zo werd de nieuwe ruimte gevuld met poëzie. Deze functioneert namelijk op basis van het principe dat mensen de ruimte begrijpen en deze dus op zeer verschillende manieren gebruiken.

Transformatie van 530 woningen in Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture, beeld Philippe Ruault

Transformatie Grand Parc Bordeaux, beeld Philippe Ruault

Mix van bewoners

Op een moment dat opdrachten voor nieuwe sociale flats om de vermindering van de oppervlakte van de flats vragen, wordt hier het volume juist vergroot, waardoor zowel de afzonderlijke personen als het collectief in zijn geheel een meerwaarde krijgen. Het geheel wordt een optimistische kans voor sociale woningbouw en moderniteit, het is royaal en verandert eveneens de architectuur en de mogelijkheden van de architectuur.

De architecten tonen een zeer hoge erkenning van wie – een mix van bewoners – en waarmee – de resultaten van eerder onderzoek naar verbouwing – ze werken. Dit resulteert in een verfijnde manier van werken met mensen, ruimte en materialen, hoewel de verbetering van het collectief beter had kunnen zijn als de mogelijkheden in de relatie met de straat anders waren geweest.

Transformatie van 530 woningen in Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture, beeld Philippe Ruault

Transformatie Grand Parc Bordeaux, beeld Philippe Ruault

Van 383 nominaties naar 5 finalisten

Voor de EU Mies Award 2019 waren vijf finalisten geselecteerd. Twee van deze projecten waren van de hand van Belgische bureaus, te weten architecten de vylder vinck taillieu en 51N4E. Naast het winnende project uit Frankrijk stonden er ook nog projecten uit Duitsland en Spanje op de lijst.

De 5 finalisten komen van een shortlist met 40 projecten. In totaal stonden er twee projecten uit Nederland en vier projecten uit België op deze lijst. Frankrijk voerde deze shortlist aan met zeven projecten.

Eerder waren er al 383 nominaties uit 38 landen geselecteerd voor de EU Mies Award 2019. Op deze lijst stonden zeven projecten uit Nederland en 21 projecten uit België. Aanvoerder van deze lijst was Spanje met 27 nominaties.

Bekijk alle Nederlandse en Belgische nominaties

EU Mies Award

De EU Mies Award is een tweejaarlijkse prijs voor moderne Europese architectuur, die wordt uitgeschreven door de Europese commissie en de Fundació Mies van der Rohe. De selectieprocedure bestaat uit verschillende fasen. In december heeft een onafhankelijke groep van experts uit verschillende landen de genomineerde projecten voorgedragen.

Vervolgens maakte de jury, bestaande uit Dorte Mandrup, George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, María Langarita en Frank McDonald, een shortlist met 40 projecten waar zij de vijf finalisten uit heeft geselecteerd. Na een bezoek aan deze projecten is uiteindelijk de winnaar geselecteerd.

Twee jaar geleden won de DeFlat Kleiburg in Amsterdam door NL Architects en XVW Architectuur de EU Mies Award 2017. De jury had veel waardering voor de manier waarop het project nieuw leven heeft geblazen in de oude flat in de Bijlmermeer.

Lees ook

 

 

Reageer op dit artikel