nieuws

Tentoonstelling Een huis voor de geest – Architectuur van Dom Hans van der Laan & Jan de Jong

Architectuur

Tentoonstelling Een huis voor de geest – Architectuur van Dom Hans van der Laan & Jan de Jong
Binnentuin. Beeld Ossip van Duivenbode

Op donderdag 16 mei opent op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen de architectuurtentoonstelling ‘Een Huis voor de Geest’ over twee toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. De priorij op Doornburgh is een voorbeeld van deze architectuurstroming en hierdoor een bijzondere setting voor deze tentoonstelling die is samengesteld door Caroline Voet, architect en Bossche School-expert.

De architectuur van de Bossche School baseert zich op het ‘plastische getal’, een ruimtelijke formule die de ideale maatverhouding van gebouwen bepaalt. Het hoogtepunt van deze architectuurstroming was in de jaren ’60 en ’70, maar ook nu worden er nog gebouwen ontworpen die geïnspireerd zijn door de Bossche school. Vooral de ideeën van Van der Laan over maatverhoudingen en ruimte-ervaring beïnvloeden tot vandaag architecten wereldwijd. Zijn leerling De Jong zei zelf over zijn architectuur: “Het betaamt een wijs architect de ruimten te ordenen tot een plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest.”

Architect Dom Hans van der Laan (1904 – 1991) was een Nederlandse benedictijner monnik. Hij was één van de leidende figuren van de naoorlogse architectuurstroming de Bossche School. Jan de Jong (1917-2001) was zijn leerling en hij ontwierp in 1966 ook het gebouw waar de tentoonstelling te zien is; de priorij op Buitenplaats Doornburgh. Beeld: Ossip van Duivenbode

In de tentoonstelling ‘Een huis voor de geest’ zijn originele maquettes, modellen, meubels en tekeningen van Dom Hans van der Laan te zien en diverse projecten van oud-leerlingen, zoals Jan de Jong.

Doornburgh-Grote-Kapel_Maylan-van-der-Grift_LR

Grote Kapel. Beeld Maylan van der Grift

In de priorij van Doornburgh woonde van 1966 t/m 2016 de zusters van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Bezoekers krijgen een indruk hoe het is om in een gebouw van de Bossche School te leven. Soundscapes brengen de bezoekers in de sfeer en de ontroerende documentaire ‘Roosenberg’ van Ingel Vaikla toont het leven van vier zusters die afscheid moeten nemen van de abdij Roosenberg in Waasmunster gebouwd door Dom Hans van der Laan.

Huiskamer. Beeld Ossip van Duivenbode

Doornburgh, een zeventiende-eeuwse buitenplaats aan de Vecht, wordt de komende jaren getransformeerd tot een laboratorium voor kunstenaars en atelier voor wetenschappers. Beeld Ossip van Duivenbode

Check voor entree en openingstijden: www.buitenplaatsdoornburgh.nl

Doornburgh-Hoofdhuis_Ossip-van-Duivenbode

Beeld Ossip van Duivenbode

Doornburgh-Kleine-Kapel_Maylan-van-der-Grift_LR

Kleine Kapel. Beeld Maylan van der Grift

Doornburgh-Kleine-Kapel-2_Maylan-van-der-Grift_LR

Kleine Kapel. Beeld Maylan van der Grift

Doornburgh-Park_Ossip-van-Duivenbode

Beeld: Ossip van Duivenbode

Doornburgh-Refter_Ossip-van-Duivenbode

Refter. Beeld Ossip van Duivenbode

Doornburgh-Grote-Kapel-3_Maylan-van-der-Grift_LR

Grote Kapel. Beeld Maylan van der Grift

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel