nieuws

RoosRos Architecten wint selectie voor nieuwbouw ABI in Haarlem

Architectuur

RoosRos Architecten wint selectie voor nieuwbouw ABI in Haarlem

Na een selectieprocedure mag RoosRos Architecten de nieuwbouw van ABI in Haarlem ontwerpen. ABI produceert sinds 1955 speciaal aandrijvingen, zoals motoren, reductoren, RVS aandrijvingen en robot(lijnen). Het ontwerp is gebaseerd op de verwerkingsmethodiek van de eigen producten.

Toelichting RoosRos Architecten – Het concept bestaat uit een ruw blok metaal waar door middel van cnc-freestechniek uitsnedes in worden gemaakt. Door de aantasting van de buitenzijde wordt een gevel gecreëerd met een ruwe uitstraling. Hierdoor vormt zich de huid van het gebouw en een geraffineerd samenspel tussen ongepolijst en glad oppervlak. Dit concept sluit aan bij het proces van de fabricage van de producten van ABI.

Door de logische rangschikking van afdelingen en ruimtes ontstaat een chronologisch beeld van de productielijnen op de begane grond. Op de eerste verdieping is er zicht vanuit de centraal gelegen overlegruimtes over de productie- en montageafdelingen. Zowel op de begane grond als op de verdieping is er direct visueel contact met het productieproces. De tweede verdieping huisvest de kantoorfunctie en grenst aan het groene entreegebied.

Het gebouw staat gedraaid op de kavel zodat de entreezijde direct zichtbaar wordt bij het inrijden van de Minckelersweg. Het voorterrein met het entreegebied krijgt een groene natuurlijke invulling en is door de verdraaiing goed zichtbaar en ruim van opzet.

Projectteam: Vera Awadis, Jan-Pieter Bos, Rob Franken, Jos Hermans Sander Ros en Wilco van Straten.

Lees ook:

Reageer op dit artikel