nieuws

Rijksbouwmeester reageert op commotie rond renovatie Binnenhof

Architectuur

Rijksbouwmeester reageert op commotie rond renovatie Binnenhof
Beeld: Dick Nicolai

Na lang stilzwijgen heeft Floris Alkemade in de Volkskrant gereageerd op de commotie rond de renovatie van het Binnenhof. Vandaag gaat in Den Haag de discussie verder over de architecten, de hogere kosten en het gebrek aan regie. Over de hele discussie rond de betrokken architecten Ellen van Loon en Liesbeth van der Pol is hij duidelijk ‘Als rijksbouwmeester sta ik onvoorwaardelijk voor de architecten die eraan werken’.

Vanaf het begin was duidelijk, zo zegt Alkemade tegen de Volkskrant, dat de renovatie complex zou worden en het ‘geen verbouwing is waarbij een veredelde aannemer volstaat.’  De brandveiligheid, het aanbrengen van brandcompartimentering met ingrijpende gevolgen voor de gebouwstructuur, dreiging van terreur, de noodzaak van snelle dataverbindingen en de vervanging van waterleidingen, elektra, databekabeling maakt de renovatie tot een ingewikkeld proces. De talloze verbouwingen en de toevoeging van bouwdelen maakt het Binnenhof tot een complexe structuur met een enorme variëteit aan ruimtes en architectuurstijlen. Dit samengaan van verschillen past volgens Alkemade ‘als een handschoen om de Nederlandse identiteit’ zo laat hij optekenen in het dagblad.

Plannen van Ellen van Loon niet met gejuich ontvangen door veel politici

Plannen van Ellen van Loon niet met gejuich ontvangen door veel politici

Tien architectenbureaus

Zijn advies bij de renovatie was, mede ingegeven door bovenstaande complexe materie, te kiezen voor een team van tien architectenbureaus (naast de bureaus voor tijdelijke huisvesting: HCVA en Zecc en Happel Cornelisse Verhoeven) die zich ieder op een deel van het complex richten, om recht te doen aan de geschiedenis en de bouwstijl. Als een van de coördinerend architecten koos hij voor OMA, ‘de logische keuze’ voor de sobere en doelmatige verbouwing die het parlement wenst. ‘Het bureau heeft veel ervaring met logistiek ingewikkelde klussen en infrastructuur, en weet functies slim te ordenen.’

Alkemade is ergert zich aan de opvattingen van de politici ‘Het werk van architecten is uiteraard nooit boven kritiek verheven. Kritiek en dialoog zijn essentiële onderdelen van het ontwerpproces, maar ik wil benadrukken dat beide architecten hier uitstekend werk hebben geleverd.’ Met Pi de Bruijn voert hij al sinds 2015 gesprekken over diens rol in de verbouwing. ‘Het is vaak een goed idee om bureaus te laten samenwerken. Maar De Bruijn en Van Loon ‘botsen qua inzicht en karakter.’

Binnen de grenzen van de geheimhouding had ik meer kunnen uitleggen

Sober en doelmatig is niet ‘hetzelfde als niets veranderen. Je moet het Binnenhof voorbereiden op de komende dertig jaar. De architecten zijn contractueel gebonden aan een vergaand programma van eisen dat mede door de gebruikers is opgesteld.’ Daarnaast vindt Alkemade ‘zoveel belastinggeld vertimmeren en dan verandering categorisch afwijzen heeft niets met sober en doelmatig te maken. Het is een uit angst geboren vorm van verspilling.’

De rijksbouwmeester verwijt zichzelf een gebrek aan communicatie. ‘Ik heb me steeds gericht op de architectonische kwaliteit – en het bouwkundige deel vordert ook goed. Te gemakkelijk heb ik gedacht dat mensen de tekeningen en onderliggende stukken wel begrijpen. Fragmenten daaruit zijn nu een eigen verhaal gaan leiden. Binnen de grenzen van de geheimhouding had ik meer kunnen uitleggen.’

De kritiek van politici is inmiddels zo groot dat de vraag zich opdringt of architect Van Loon nog kan aanblijven. En kan De Bruijn haar als kapitein naast zich dulden? ‘Los daarvan hebben de gebruikers van het gebouw bij het Kamerdebat afgelopen woensdag gezegd dat zij geen vertrouwen hebben in OMA. Als dat vertrouwen niet wordt hersteld, heeft blijven geen zin.’ Lees meer

 

Lees meer bij de bron van dit artikel

Lees ook

 

 

Reageer op dit artikel