nieuws

Proto-Selfbuild gemaakt voor collectiviteit

Architectuur

Proto-Selfbuild gemaakt voor collectiviteit

In de jaarlijkse prijsvraag voor een paviljoen op een industrieel gebied in Hackney in Londen behoorde Proto-Selfbuild door Matthijs la Roi samen met Simone Tchonova tot de vijf genomineerden. Uiteindelijke winnaar werd Maich Swift Architects met de ‘Beacon tower’ op de Columbia en Brunswick Wharf in Hackney, Noordoost Londen.

Proto-Selfbuild kan door verschillende groepen mensen op leegstaande/braakliggende terreinen worden gebouwd. Het maakt gebruik van ruimtelijke elementen die worden gestapeld en zo een woonplek vormen. Om te bouwen is naast collectiviteit, een reeks eenvoudige hulpmiddelen en kant-en-klare materialen nodig en een gemakkelijk te volgen constructiehandleiding.

Het systeem bestaat hoofdzakelijk uit drie elementen, de trap die onveranderd blijft, het platform dat varieert en de balustrades die, afhankelijk van de aangrenzende elementen, verschillen. Elk onderdeel van de elementen kan met de hand uit multiplex bladen worden gezaagd of gesneden. Alle verbindingen tussen onderdelen en elementen worden met spijkers geassembleerd. De buitenafwerkingen kunnen worden gepersonaliseerd door middel van graffiti.

Proto-Selfbuild laat zien, zo zeggen de ontwerpers, dat de rol van de architect, de gebruikers en anderen kunnen worden verplaatst in een grassroots benadering. Het prijsvraagresultaat is geïnspireerd op de alternatieve achtergrond van Hackney. In het prototype is verticaliteit ingebed waarmee de vele (bouw) mogelijkheden van het paviljoen worden aangetoond.

Foto's

Reageer op dit artikel