nieuws

Notre Dame – vous aussi?

Architectuur

Notre Dame – vous aussi?
Drone beelden gemaakt door de brandweer van Parijs van de brand in de Notre Dame. Uit de tweet van Alexandre Fremont. https://bit.ly/2UCgxiI

We stonden er allemaal wel eens, op het plein voor de Notre Dame in Parijs. We doorstonden de lange wachtrijen om naar binnen te gaan en we vergaapten ons aan het gotische interieur met het houtsnijwerk. Natuurlijk bewonderde we het roosvenster en slopen we op onze tenen door en langs de dienst die op het moment werd gehouden.

Tekst: Astrid de Wilde
Beelden uit onder andere de media

Maar de Notre Dame zou ook de Notre Dame niet zijn geweest, als hij in de negentiende eeuw niet was gerestaureerd door de beroemde Franse architect Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc (1814-1879). Hij was een van de eersten die de gotiek op waarde wist te schatten. Volgens hem had de gotiek als eerste en enige een perfecte, rationele oplossing gevonden voor de problemen van spanning en druk in de architectuur.

De ontwerptekeningen van Eugène Viollet-le-Duc voor links de karakteristieke bogen en rechts de Toren

Verwoestende brand

Helaas, aan bovenstaande is voorlopig een einde gekomen door de verwoestende brand van de kenmerkende kathedraal uit 1345. Het gebouw kende een lange (roemruchtige) geschiedenis. Het doorstond de Franse Revolutie, diverse oorlogen waaronder de 100-jarige oorlog en de Eerste en Tweede Wereldoorlog met de daarbij gepaarde bezettingen maar bleef de rots in de branding van iedere Parijzenaar.

Beeld: Wikimedia

Inmiddels is de brand helemaal geblust, zo zegt de brandweer.  Een woordvoerder zei dat de brand zich heel erg snel verspreidde over de hele dakconstructie. Het gaat om een oppervlakte van circa 1000 vierkante meter.  Dankzij ‘moedig en kundig optreden’ van de brandweer, schrijft de internationale pers, is voorkomen dat het hele bouwwerk verloren ging. Dat dreigde te gebeuren toen de vuurzee ook een grote kerktoren bereikte.

Notre Dame Parijs 2008

Tijdens een bezoek aan Parijs

Toch ook goed nieuws

Nadat president Emmanuel Macron bekend maakte dat de Notre Dame wordt herbouwd stroomde aan de hand van donaties de euro’s binnen mede dankzij Franse miljardairs. Zo stellen het luxe goederenconcern LVMH en de familie van LVMH-oprichter Bernard Arnault 200 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de kerk.

De gift volgt op de mededeling van François-Henri Pinault van het ook in luxe artikelen actieve bedrijf Kering. Pinault heeft laten weten 100 miljoen beschikbaar te stellen. Pinault doet de gift via de investeringsmaatschappij van de familie Pinault: Groupe Artémis.

In Nederland geven mensen ook massaal geld voor het herstel van de kathedraal.  Violist André Rieu is diep geschokt door de brand in de Notre-Dame in Parijs en zal 700 ton staal doneren. Dat heeft hij via Twitter laten weten. ‘Het staal is gebruikt voor het decor van Slot Schönbrunn bij Wenen’, schrijft Rieu bij een foto waarop hij de stalen stellages toont. Het is een van de grootste decors die ooit voor een reizende show is gemaakt: 125 meter breed, 30 meter diep en 35 meter hoog. ‘Hiermee kan de steiger worden gemaakt voor de restauratie van de prachtige kerk”, belooft de 69-jarige Limburgse muzikant, zo schrijft het ANP

Aardig beginnetje

De toegezegde driehonderd miljoen van Franse miljardairs is ’een aardig beginnetje’, maar bij lange na niet genoeg om de Notre-Dame te herbouwen. Dat denkt de Nederlandse architect Gijsbert van Hoogevest die onder meer betrokken was bij de kostenraming voor de verbouwing van het Rijksmuseum. ‘Ik schat dat het drie- tot vijfhonderd miljoen kost. Het is een enorm werk. Giga.’ Lees verder>>

Ondertussen is bekend dat zo’n 30 procent van het interieur van de kathedraal gered, zo zegt correspondent Frank Renout op de site van de nos.nl Over welke onderdelen en kunststukken de vuurzee hebben doorstaan wordt steeds meer duidelijk. Zeker is dat drie belangrijke relikwien van Christus – de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging zijn veilig gesteld. Ook het beroemde orgel met bijna 8000 pijpen zou behouden zijn gebleven net als een 13e eeuws Mariabeeld (Notre Dame). De staat van de andere objecten in de gotische kathedraal is zorgelijker. De roosvensters uit de 13 eeuw hebben schade opgelopen. Het noordelijke roosvenster is nog intact volgens Sanne Frequin van de UvA en gespecialiseerd in de Middeleeuwen. Het 14e eeuwse houtsnijwerk rondom het koor is er waarschijnlijk minder goed aan toe. Voor de kunstwerken in en op de kerk zoals de schilderijen wordt ook gevreesd.

Wederopbouw

Burgemeester Anne Hidalgo heeft dinsdag gezegd dat ze een grote internationale conferentie gaat organiseren voor donateurs en deskundigen voor de wederopbouw.

Nieuwsuur schrijft op haar website:  ‘Het zal heel lang duren om de Note Dame te herstellen, want eerst moet een plan worden gemaakt. ‘En daarin zit de belangrijke vraag: wat ga je restaureren, naar welke tijd ga je terug. Lees verder>>

Op Twitter circuleren al suggesties voor architecten. Zo wordt door Vincent Van Den Broecke de Zwitserse architect Peter Zumthor genoemd.

Laat het ons weten?

Reageer op dit artikel