nieuws

Mecanoo ontwerpt woontorens The Grace voor Den Haag

Architectuur

Mecanoo ontwerpt woontorens The Grace voor Den Haag

Het inwonersaantal van Den Haag groeit de komende twintig jaar naar 625.000. Om deze mensen van huisvesting te voorzien zijn plannen ontwikkeld voor het Central Innovation District (CID). Binnen deze ontwikkeling, gelegen tussen de drie stations van Den Haag, komt The Grace naar een ontwerp van mecanoo.

The Grace bestaat uit twee torens gelegen aan de Rijswijkseweg op een steenworp van Den Haag Holland Spoor. De bewoners krijgen uitzicht over het Trekvlietkanaal dat de komende jaren wordt getransformeerd naar het Trekvlietpark voor voetgangers en fietsers. The Grace verbindt door de combinatie van wonen en werken van veelal startende ondernemers de buurten van de Binckhorst en de Laakhavens met het stadscentrum. De nieuwe torens gaan ruimte bieden aan 1500 huurwoningen in verschillende prijsklassen.

The Grace Den Haag mecanoo

Twee torens

Het ensemble met twee torens, een van 150 meter en de andere 180 meter, bevindt zich op een sokkel van zeven verdiepingen. De gebouwen vormen een harmonieuze compositie met subtiele variaties in open en gesloten gevelelementen, transparante en solide hoeken, materialisatie en kleur. De plint heeft commerciële functies, een restaurant en kantoren op de begane grond, terwijl de bovenste verdiepingen huizen, kantoren en gemeenschappelijke voorzieningen bevatten. Arcades aan weerszijden van het complex bieden bescherming tegen wind en regen en creëren beschutte plaatsen voor restaurantklanten en winkelend publiek.

The Grace Den Haag mecanoo

Gemeenschap

De plint opent naar het Schipperskwartier en het nieuwe Trekvlietpark in de vorm van een verhoogde groendaktuin die ruimte biedt aan de bewonersgemeenschap voor allerlei activiteiten. Een transparante lobby vormt het levendige hart van het complex. Het biedt werk- en verzamelruimtes voor bewoners, een receptie voor bezoekers en een overzicht van de activiteiten in de omliggende co-working spaces.  Gemeenschappelijke binnenplaatsen en daktuinen, een gemeenschappelijke keuken, sportfaciliteiten en een bioscoop versterken de bewonersgemeenschap. Daarnaast ondersteunt het gebouw een opkomende duurzame subcultuur, die bewoners voorziet van gedeelde fietsen en elektrische auto’s.

Lees meer

 

 

Reageer op dit artikel