nieuws

INDESEM 2019 onderzoekt de ‘echo kamer’

Architectuur

INDESEM 2019 onderzoekt de ‘echo kamer’
Winy Maas (MVRDV) tijdens INDESEM 2017

In mei vindt op de TU Delft het International Design Seminar INDESEM 2019 plaats. Thema is dit jaar ‘Beyond the Echo Chamber’. Onder andere Herman Hertzberger, Reinier de Graaf, Saskia Sassen, Winy Maas, Caroline Bos en Junya Ishigami dagen de deelnemers uit om kritisch te kijken naar de bubbel waarin zij zich begeven.

De inschrijvingen voor INDESEM 2019 zijn geopend. Van 10 tot en met 17 mei 2019 zullen 80 studenten van over de hele wereld deelnemen aan een ontwerpwedstrijd op de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

INDESEM 2015

INDESEM 2015

Platform voor discussie

INDESEM, International Design Seminar, is een biënnale die in 1962 is opgericht door een groepje studenten. Later, in 1986, heeft Herman Hertzberger het initiatief nieuw leven ingeblazen. Het is een evenement waar studenten van over de hele wereld samenkomen om zich gedurende een week bezig te houden met actuele maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op de architectuur.

Het fundamentele idee van het seminar is het creëren van een platform voor discussie, waar studenten en professionals vanuit verschillende achtergronden kunnen debatteren over de positie van de architect. In elke editie van INDESEM staat een thema centraal. In voorgaande jaren waren dit bijvoorbeeld de mogelijkheden van interventies op kleine schaal in relatie met globalisering (INDESEM 2013 – Scale Matters), de invloed van digitale ontwikkelingen in de fabricagetechnologie (INDESEM 2015 – Re.Craft) en de mogelijkheden om te verdichten vanwege een groeiende wereldbevolking (INDESEM 2017 – Crowded).

Bezoek aan KAAN Architecten tijdens INDESEM 2017

Bezoek aan KAAN Architecten tijdens INDESEM 2017

Echo kamer

Het thema van dit jaar, Beyond the Echo Chamber, gaat over de positie van de architect in onze steeds veranderende, (digitaal) verbonden samenleving. Werkend in een multidisciplinaire context, een wereld met een oneindigheid aan informatie, worden ontwerpers geconfronteerd met een oneindigheid aan keuzes. Hoe neem je dan een positie in als architect? Door wie laat je je inspireren? Of waar sluit je je juist voor af? Voor wie ontwerp je? En met wie?

Tijdens INDESEM 2019 – Beyond the Echo Chamber worden dit soort vraagstukken, verdeeld in vier thema’s, vanuit verschillende perspectieven belicht en besproken. Doel is de deelnemers bewust te maken van hun ‘echo kamers’ en ze hier kritisch op te laten reflecteren.

echo kamer
zn.: echo kamer; znw.: echo kamers
1. Een gesloten ruimte waar geluid in wordt weerkaatst.
2. Een omgeving waarin een persoon alleen gelijkgestemde overtuigingen en meningen ontmoet, zodat deze alleen maar versterkt worden en andere overtuigingen niet de ruimte krijgen.

INDESEM 2019

Aan de workshop kunnen 80 studenten deelnemen, 40 internationale en 40 Nederlandse studenten. Een week lang zullen de deelnemers zich beziggehouden met excursies, inspirerende lezingen, debatten en natuurlijk de ontwerpwedstrijd die zal eindigen met een tentoonstelling.

Sprekers

Sprekers die tot nu toe al bevestigd zijn: Herman Hertzberger, Reinier de Graaf (OMA), Saskia Sassen, Winy Maas (MVRDV), Caroline Bos (UNStudio), Junya Ishigami, Fala Atelier, Stefan Metaal, Eko Prawoto, Elma van Boxel (ZUS), Ronald Rietveld en David Habets (RAAAF), Momoyo Kaijima (Atelier Bow-Wow) and Federica Sofia Zambeletti (KoozArch).

De inschrijvingen zijn nog open tot 7 april 23:59 op INDESEM. Via een kleine entry competition zullen 80 deelnemers worden geselecteerd.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel