nieuws

De Binck in Den Haag opgeleverd

Architectuur

De Binck in Den Haag opgeleverd
Woongebouw De Binck. Beeld Ronald Tilleman

Deze week is ‘de Binck’ als eerste gerealiseerde woongebouw van Binck Eiland in Den Haag geopend. Kraaijvanger Architects ontwierp de duurzame transformatie van het voormalig kantoorgebouw van de Staatsdrukkerij Sdu naar huur- en koopappartementen in diverse groottes in deze nieuwe stadswijk.

Kraaijvanger kreeg van Binck Zuid, een samenwerking tussen BPD, Local en VORM, de opdracht om de voormalige huisvesting van de Staatsdrukkerij (Sdu) op het industriële schiereiland in de Binckhorst te transformeren naar ‘De Binck‘, als blikvanger van naar de nieuwe stadswijk, Binck Eiland. Het oorspronkelijk door Hans Goverde ontworpen kantoorgebouw met productiehallen is gewijzigd in een een woongebouw met een variatie in grootte en type woningen. Toevoegingen als balkons en een opbouw in de vorm van de ‘Duikplank’ versterken het karakter van de woontoren tot een icoon voor Binck Avenue.

Woongebouw De Binck. Beeld Ronald Tilleman

Woongebouw De Binck. Beeld Ronald Tilleman

Drukkerijhallen

De oude drukkerijhallen zijn ontmanteld. De onderdelen worden circulair hergebruikt tot museum elders in het land. De hallen maken nu plaats voor nieuwe woningen rondom een groene binnentuin. Hieronder verscholen ligt de parkeergarage. De woningen worden op de bestaande dikke vloer van de hallen gebouwd. Het hergebruik van de vloer voor de parkeergarage en als fundering voor de woningen voorkomt onnodige sloop en het bespaart kostbare grondstoffen. Circulariteit is een hoofdthema in het creëren van deze woonbuurt. Een duurzaamheidsthema dat aansluit bij markante gebouwen zoals de nabij gelegen Caballero fabriek: een ‘hotspot’ met bedrijfjes en horeca.

Appartementengebouw De Binck. Beeld Jimmy Thepass, Aveq Creatieve Producties

Appartementengebouw De Binck. Beeld Jimmy Thepass, Aveq Creatieve Producties

Binck Eiland werd in 2017 verkozen tot ‘Beste toekomstige woningbouwproject in Den Haag’. Het stoere woongebouw De Binck is de blikvanger van de wijk. Door de plint van het gebouw van publieke functies te voorzien ontstaat een soort generator die levendigheid en comfort als energie levert. Met bovenop het gebouw een spectaculaire uitkragende witte uitkijkpost als een nieuw statement.

Woongebouw De Binck. Beeld Ronald Tilleman

Woongebouw De Binck. Beeld Ronald Tilleman

Sleutelproject

Voormalig bedrijventerrein de Binckhorst te Den Haag is één van de sleutelprojecten van de vier grote steden (G4) uit het Grotestedenbeleid. Die heeft als doel het wonen, werken en leven in de grote steden te verbeteren door de stad te blijven intensiveren, vernieuwen en te transformeren.

Bekijk onderstaand de video die Omroep West maakte van het project.

 

Lees ook

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel