nieuws

Cultuurbeleid Rijk moet minder traditioneel

Architectuur

Cultuurbeleid Rijk moet minder traditioneel

Makers van design, urban arts, e-cultuur, popmuziek, musical en mode moeten voor meerdere jaren direct door het Rijk gesubsidieerd kunnen worden. Ze moeten in aanmerking komen voor het subsidiestelsel van de Rijksoverheid, de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Dat schrijft de Raad voor Cultuur in ‘Cultuur dichtbij, dicht bij cultuur’, een advies voor 2021-2024. Een minder traditionele visie zal meer recht doen aan de verschillende smaken en het draagvlak voor het subsidiestelsel vergroten.

Het voortbestaan van topinstellingen blijft intussen heel belangrijk: grote musea, podiumkunstinstellingen en ook festivals hebben een ‘spilfunctie’ voor het culturele leven. Er mag zelfs nog best wat geld voor deze organisaties bij.

Advies Cultuurbestel 2021-2024

De raad wil verder een fonds dat regelt dat landelijk en regionaal cultuurbeleid meer op elkaar aansluiten. Ook wil hij dat het cultuuraanbod in de regio ruimer wordt. Het rijkssubsidiestelsel moet daarom goed over het land worden gespreid.

Beeldende Kunst, Vormgeving en Architectuur

Meldpunt en inkomenszekerheid

Het adviesorgaan eist voorts betere inkomens en meer zekerheden voor beroepsmensen in kunst en cultuur. De Kunstenbond opent intussen een meldpunt Unfair Practice, waar mensen uit de creatieve sector melding kunnen maken van oneerlijke tarieven en slechte arbeidsvoorwaarden, zo liet de organisatie donderdag weten. De bond vindt dat de raad daar niet fel genoeg op is.

Het kabinet heeft vanaf 2020 jaarlijks 80 miljoen euro extra voor cultuur bestemd. De voorstellen in het advies van de raad slokken 34 miljoen euro per jaar daarvan op, een bedrag dat grotendeels nog niet is bestemd.

Het advies geeft aan waar de kunst- en cultuurwereld naartoe moet en stelt behalve een verbreding van de BIS ook een nieuwe indeling van het stelsel voor. De adviezen voor subsidies aan individuele instellingen komen volgend jaar.

Vragen

Belangenorganisatie Kunsten ’92 heeft veel vragen over de herinrichting van het systeem: ,,Dit is niet alleen een grote verbouwing, maar ook een uitbouw. En dat in de wetenschap dat de periode waarin dit gerealiseerd moet worden heel kort is, het niet duidelijk is wat dit met het bestel doet en we er vanuit moeten gaan dat er niet genoeg middelen zijn om het goed te doen.”

Bron: ANP

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel