nieuws

Architectuurwedstrijd aangekondigd voor herbouw torenspits Notre-Dame Parijs

Architectuur

Architectuurwedstrijd aangekondigd voor herbouw torenspits Notre-Dame Parijs

Frankrijk heeft een internationale architectuurwedstrijd aangekondigd om de torenspits van de Notre-Dame van Parijs te herbouwen nadat deze afgelopen maandag tijdens een grote brand instortte, dat schrijft Architects Journal op haar website.

Premier Édouard Philippe zei dat de wedstrijd ervoor moet zorgen dat de zwaar beschadigde bezienswaardigheid een nieuwe ‘spits krijgt die aangepast is aan de hedendaagse technieken en uitdagingen’. De belofte om een wedstrijd te houden komt kort nadat de Franse president Emmanuel Macron beloofde om de 850 jaar oude kathedraal binnen vijf jaar opnieuw te bouwen. Lees hier de aankondiging van Macron>>

Tot nu toe is meer dan ruim 880 miljoen ingezameld om de kosten van de wederopbouw te dekken, hoewel er geen officiële schatting is van het uiteindelijke prijskaartje. Eerder zei Philippe dat particulieren die geld geven voor het herstel van de Notre-Dame belastingvoordelen krijgen.

De aankondiging van Philippe volgde op een speciaal ingelaste kabinetsvergadering over de verwoestende brand van maandagavond. De premier zei over de wederopbouw ‘het is een enorme uitdaging is, een historische verantwoordelijkheid’.

Links het ontwerp van de Toren en rechts de tekening karakteristieke bogen van de Notre Dame

Volgens de BBC, de andere bron, vroeg Philippe zich af of het nodig  is om een replica van de oorspronkelijk toren de maken, een ontwerp van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc in 1844, ‘of, zoals vaak het geval is bij de evolutie van erfgoed, krijgen we een Notre-Dame met een nieuwe torenspits, of zelfs zonder spits’.

Beeld: Wikimedia

Brand

De Parijzenaars keken maandag 15 april vol afschuw hoe de torenspits van de kathedraal instortte, terwijl 400 brandweerlieden het vuur bestreden. Terwijl de torenspits en het dak instortten, heeft de hoofdstructuur, bestaande uit de twee rechthoekige klokkentorens van het UNESCO-werelderfgoed, de brand doorstaan.

Farshid Moussavi

Volgens Architects Journal, is Farshid Moussavi, oprichter van Farshid Moussavi Architecture van mening dat de herbouw van de Notre-Dame talent en donaties samenbrengt net zoals bij de bouw van de oorspronkelijke middeleeuwse structuur.

‘De herbouw van de Notre-Dame is een kans om de geschiedenis te voorzien van een nieuw hoofdstuk. Tijdens de bouw van de Notre-Dame was het politieke landschap gebaseerd op het feit dat landen elkaar beconcurreerde in hun vroomheid. In deze tijd komt, omdat het een werelderfgoedmonument is,  de internationale gemeenschap samen om de Notre-Dame te herbouwen.

Irène Djao-Rakitine

De Franse architect Irène Djao-Rakitine zei in een reactie ‘de beste ambachtslieden en architecten ter wereld zijn nodig, en die komen er, om het monument te herstellen. ‘Het wordt een kans om samen een symbool van vrede op te bouwen dat hopelijk zal blijven bestaan.’

Details over de competitie moeten nog worden aangekondigd.

Lees ook:

Reageer op dit artikel