nieuws

Stadion Tottenham Hotspur in gebruik

Architectuur

Stadion Tottenham Hotspur in gebruik
Beeld ©HuftonCrow

De supporters van Tottenham Hotspur hebben lang op hun nieuwe stadion moeten wachten, ruim 11 jaar. De voetbalclub uit de Premier League (momenteel op de derde plaats) vierde op 3 april de opening met een overwinning. Het stadion dat dicht bij het oude stadion aan de White Hart Lane in het noordoosten van Londen ligt, is ontworpen door de bekende stadionbouwer Populous. Het complex kost een slordige 1,16 miljard euro, maar daar krijgen de 62.062 toeschouwers wel een echte fanbeleving voor.

Het nieuwe stadion heeft een intrekbare natuurlijke grasmat voor voetbal in combinatie met een synthetisch veld voor American Football (NFL) eronder. Elke sectie weegt meer dan 3.000 ton en wordt via 68 elektrische motoren en 168 wielen verplaatst. De operatie duurt 25 minuten. Deze innovatie verandert ook de hoogte van het veld waardoor de voorste rij van de tribune perfecte zicht heeft voor beide evenementen. De toevoeging van het synthetische veld draagt ​​bij aan de flexibiliteit van het stadion, waardoor de Club het hele jaar door een scala aan sporten, concerten en evenementen kan organiseren.

Populous_Tottenham-Stadium_London_©HuftonCrow_002

Het nieuwe stadion heeft een intrekbare natuurlijke grasmat voor voetbal in combinatie met een synthetisch veld voor American Football (NFL). Beeld ©HuftonCrow

Populous_Tottenham-Stadium_London_©HuftonCrow_009

Beeld ©HuftonCrow

In het stadion is de zuidtribune ingericht als ‘home end’- met 17.500 zitplaatsen. Met een hoogte van 34 meter de grootste in zijn soort in Groot-Brittannië. Deze moet, ook dankzij de nabijheid bij het veld, een intense atmosfeer creëren tijdens wedstrijden. Gecombineerd met het vijf verdiepingen tellende atrium met diverse faciliteiten zoals verschillende restaurants voor onder andere pizza’s, Naan & Noodle, Grill of sandwiches biedt het stadion alles voor de echt fanbeleving. In het atrium treden ook liveband op of dj’s na de wedstrijden of kun je ook andere (voetbal) wedstrijden bekijken.

 

Tottenham-Hotspur-Stadium_©Populous-01

Beeld ©Populous

Populous Spur Stadion Haan. Beeld Populous

Het logo van de club: de Haan. Beeld ©Populous

Tottenham-Hotspur-Stadium-©THFC-01

©THFC

Haan

De kenmerkende haan van de Spurs wordt als replica van 4,5 meter groot boven op de zuidtribune geplaats. Via een ‘skywalk’ kun je hem van dichtbij bekijken inclusief een fantastisch uitzicht over Londen. De link naar het verleden van de club wordt gelegd in het historisch monument ‘Warmington House’. Daar waar vroeger de supporters elkaar ontmoette is een clubarchief en museum gevestigd. Een andere link met het verleden is de toepassing van bouwmaterialen uit het oude ‘White Hart Lane’ stadion.

Meer over Populous

Foto's

Reageer op dit artikel