nieuws

Snøhetta realiseert onderwater-restaurant ‘Under’ in Noorwegen

Architectuur

Snøhetta realiseert onderwater-restaurant ‘Under’ in Noorwegen
Restaurant ‘Under’ in Lindesnes Noorwegen door Snøhetta, beeld Ivar Kvaal

In het zuiden van Noorwegen is het nieuwe restaurant ‘Under’ geopend. Dit bijzonder project, naar ontwerp van Snøhetta, ligt half-verzonken in de zee. Daarmee is het Europa’s eerste onderwater-restaurant. Hier kunnen gasten met uitzicht op de zeebodem genieten van een bijzonder diner.

Aan de kust van Lindesnes, in het zuidelijkste puntje van Noorwegen, heeft Snøhetta het onderwater-restaurant ‘Under’ opgeleverd. Deze betonnen structuur ligt half-verzonken in de zee. Op vijf meter onder het wateroppervlak, met uitzicht op de zeebodem, kunnen gasten vanaf nu dineren.

Restaurant 'Under' in Lindesnes Noorwegen door Snøhetta, beeld Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge

beeld Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge

Buitenaardse ervaring

‘Under’ is een verhaal van contrasten. Het contrast tussen het landschap en de zee en tussen boven en onder. Maar ook het contrast tussen het warme interieur en de ruwe betonnen gevel. Daarmee vormt het restaurant een metafoor voor de tegenstellingen in het leven.

‘Under’ stelt de bezoeker in staat om de Noordzee te bekijken en het leven te ontcijferen dat hier zo’n vier miljard jaar geleden ontstond. Het project onderstreept het delicate ecologische evenwicht tussen land en zee, en vestigt de aandacht op duurzame modellen voor verantwoord gebruik. Door zich te concentreren op het naast elkaar bestaan van het leven op het land en in de zee, biedt ‘Under’ een nieuwe manier om onze relatie tot onze omgeving te begrijpen. Daarmee geeft het nieuwe perspectieven op het leven boven het oppervlak en onder water.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel