nieuws

Renovatie Binnenhof nieuwe fase in na vertrek Liesbeth van der Pol

Architectuur

Renovatie Binnenhof nieuwe fase in na vertrek Liesbeth van der Pol

Het morrelt rond de verbouwing van het Binnenhof in Den Haag. Nadat de inschattingen van de kosten tot twee keer toe verkeerd berekend zijn blijkt nu uit een onderzoek van het AD dat een deel van de (geheime) renovatieplannen door de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer zijn afgeschoten. De spanningen zijn zo hoog opgelopen dat Liesbeth van der Pol, als coördinerend architect aan de kant is gezet, zo schrijft hetzelfde AD op haar website.

Het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt aan het AD dat de samenwerking met Van der Pol is beëindigd. ‘De verschillende deelarchitecten die al betrokken zijn, zullen het ontwerp verder uitwerken tot een uitvoeringsgereed plan’, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Lees de reactie van Liesbeth van der Pol:

Van der Pol, van het Amsterdamse bureau DOK Architecten werd in 2017 naast Ellen van Loon van OMA aangesteld als een van de twee coördinerend architecten van het megaproject. Volgens betrokkenen is zij aan de kant gezet vanwege onvrede over haar functioneren. Van der Pol ontkent ze dat zij gedwongen is om te stoppen. ‘Nu het ontwerp op hoofdlijnen gereed is, komen de uitvoerende partijen in beeld”, zegt zij over haar vertrek.  Op haar voorstel zou de historische centrale hal in de Eerste Kamer worden verbouwd tot trappenhuis. Daartegen heeft Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol zich fel verzet.

Ook in de Tweede Kamer zijn de geheime renovatieplannen met verbazing ontvangen. Betrokken Kamerleden betichten volgens het AD het Rijksvastgoedbedrijf en de architecten van ‘grootheidswaanzin’. Zo zou er een tropische kantoortuin moeten komen en zouden alle vergaderzalen worden verhuisd naar de begane grond. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft – in navolging van Broekers-Knol – bezwaar gemaakt tegen de ingrijpende plannen.

Renovatie Binnenhof

Infographic Binnenhof variant Tweede Kamer na Eerste Kamer

Voorontwerp

Het voorontwerp van de renovatie had in september vorig jaar klaar moeten zijn. Door intern geruzie over de plannen is dat niet gelukt. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken hoopt nu dat het voorontwerp voor de zomer af is. Hij denkt dat het nog steeds mogelijk is om in 2020 te beginnen met de verbouwing. (Bron: AD)

Publieksingang

Tijdens de renovatie wijkt de Tweede Kamer uit naar dde Bezuidenhoutseweg 67. Hier komt een speciale publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree komt aan de zijde van het Centraal Station van Den Haag. Het ontwerp hiervoor is van Zecc Architecten.

Zecc Publieksingang tijdelijk kamergebouw

Impressie van de publieksingang van het tijdelijke Kamergebouw (foto: Rijksvastgoedbedrijf/Zecc Architecten)

Tijdelijke plenaire zaal

De Eerste Kamer krijgt haar tijdelijke onderkomen in de panden Lange Voorhout 34-36 / Kazernestraat, ook bekend als Huis Huguetan, waar voorheen de Koninklijke Bibliotheek en Hoge Raad gevestigd waren. Net als nu op het Binnenhof krijgt ook deze tijdelijke huisvesting een plenaire zaal. Het ontwerp hiervoor is van Happel Cornelisse Verhoeven.

Maquette tijdelijke plenaire zaal Eerste Kamer Den Haag, beeld Happel Cornelisse Verhoeven

Maquette tijdelijke plenaire zaal Eerste Kamer Den Haag. Beeld Happel Cornelisse Verhoeven

Hofvijver

Ook de Hofvijver is inzet van een discussie. Als het aan wethouder Richard de Mos ligt word de Hofvijver een landelijke publiekstrekker tijdens de verbouwing van het Binnenhof. Hij reageert hiermee op de plannen van het Rijksvastgoedbedrijf die van de Hofvijver een tijdelijke bouwplaats wil maken tijdens de jarenlange verbouwing. De Mos: ‘We gaan als stad alleen meedenken, als wij onze toeristische stroom op gang kunnen houden.’ Hij wil daarom geen bouwplaats op het water, maar een publiekstrekker. ‘Het moet een attractie worden waarvan heel Nederland zegt: ‘Daar gaan we naartoe’.

Volgens het AD is er kritiek op zijn plan. Hagenaars waarschuwen voorzichtig te zijn met de flora en fauna. De verbouwing leidt al tot genoeg onrust. Ook Ondernemersvereniging Pleinkwartier en de groep Vrienden van de Hofvijver verzetten zich tegen langdurige bouwactiviteiten op straat. De Vrienden van het Hofkwartier willen niet dat het Museumkwartier bijna zes jaar als bouwplaats gaat fungeren.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels