nieuws

Nieuwleusen krijgt mogelijk natuurboerderij Balk-Inn

Architectuur

Nieuwleusen krijgt mogelijk natuurboerderij Balk-Inn
Impressie: Oost 5 Architectuur

Op de hoek van de Westerveen-Bosmansweg in Nieuwleusen komt mogelijk een natuurboerderij, de Balk-Inn, naar een ontwerp van Oost 5 Architectuur. Dat schrijft de Meppelercourant op haar website.

Het ontwerp gaat uit van een erf van een boerderij dat wordt gevormd door de omliggende bebouwing. Bij het huidige gebouw komt een dierenverblijf en een educatief centrum. Er is door Oost 5 Architectuur gekozen voor twee aparte gebouwen omdat dit bij eventuele ziektes onder de dieren geen invloed heeft op de situatie in en om het educatief centrum. Het dierenverblijf komt aan de kant van de Bosmansweg, zodat de bewoners die hier zicht op hebben een rustige uitkijk houden. Verder komen er op de locatie van de natuurboerderij twaalf parkeerplaatsen.

Balk Inn Oost 5 Architectuur Nieuwleusen

Impressie: Oost 5 Architectuur

Balk-Inn

Het educatief centrum heeft de grootte van ongeveer 10 bij 10 meter; voldoende op een groep kinderen van de basisschool te kunnen ontvangen. Daarbij komt er een toiletgroep en een kleine vrijwilligersruimte. Het gebouw heeft geen horeca-functie, maar toekomstige bezoekers kunnen wel een kopje koffie of thee krijgen.

Educatief centrum

Het educatief centrum is vooral bedoeld om naar school gaande kinderen te informeren over het leven op de boerderij. Hier maken ze kennis met de natuur, planten en dieren. Veel kinderen zijn vervreemd van de natuur. Om dit in het centrum te bereiken, werken veel plaatselijke verenigingen die een link hebben met dieren mee. Zij gaan alles op alles zetten om deze doelstellingen te bereiken.

Balk Inn Oost 5 Architectuur Nieuwleusen

Impressie: Oost 5 Architectuur

De nieuwe natuurboerderij komt op het weiland van Evert en Frieda Schuurman. Zij schenken het weiland aan de Nieuwleusense gemeenschap, door het onder te brengen in een stichting. Deze valt onder de paraplu van de coöperatie Nieuwleusen Synergie. De gebouwen worden allemaal duurzaam gebouwd. Oost 5 Architectuur werkt kosteloos aan het ontwerp, zij willen hiermee het project in hun dorp steunen.

Bij het realiseren van de natuurboerderij is de participatie van de omwonenden een belangrijk onderdeel. De initiatiefnemers worden hierbij ondersteund door Het Oversticht en de gemeente Dalfsen. Voor het gebied waar de werkgroep wil bouwen, is de structuurvisie nog tot 2025 van toepassing. Momenteel worden de plannen verder uitgewerkt om vervolgens de gemeenteraad om een principebesluit te vragen. Steunt de gemeenteraad de plannen, dan lijkt de weg vrij voor realisatie.

Bron: Meppeler Courant

 

Reageer op dit artikel