nieuws

FENIX I wint MIPIM / AR Future Project Award 2019

Architectuur

FENIX I wint MIPIM / AR Future Project Award 2019
Beeld: Ossip

Fenix I, ontworpen door Mei architects and planners, heeft de MIPIM / Architectural Review Future Project gewonnen in de categorie Old & New. Fenix I is een combinatie van renovatie en herbestemming van de voormalige Holland-Amerika Lijn loods met daar bovenop nieuwbouw van een gevarieerd woonprogramma van huur- en koopappartementen.

Fenix I blinkt uit op architectonisch gebied, maar is bovenal een technische uitdaging: een immens stalen tafelconstructie (als overgang tussen oud-nieuwbouw) is door de bestaande loods geplaatst en draagt de loftwoningen die erboven in beton zijn opgetrokken. In de bestaande loods komt een mixed-use programma met werken, cultuur, recreëren en parkeren. Een actieve plint langs de kade en Veerlaan zal diverse ondernemingen huisvesten die actief zijn in de 3 C’s: cultuur, culinair, creatief. Bovenop de loods zullen in totaal 212 loftwoningen worden gerealiseerd, die volledig naar de wensen van de kopers horizontaal of zelfs verticaal zijn gekoppeld en ingedeeld.

Fenix I Ossip

Beeld: Ossip

Met de komst van nieuwe woningen, bewoners en ondernemers draagt Fenix I bij aan de verdichting, levendigheid en bedrijvigheid van een vernieuwd Katendrecht, waar de laatste jaren al veel culinaire, creatieve en culturele activiteiten een plek hebben gevonden. Fenix I zal in de loop van 2019 worden opgeleverd.

MIPIM

De MIPIM / AR Future Project Awards vieren excellentie in projecten die niet gebouwd of in aanbouw zijn. Voor de prijs komen projecten in aanmerking van innovatieve en hoge kwaliteit architectuur, die met succes hebben gereageerd op de ontwikkel-/ontwerpopgave en impactvol zijn voor omringende omgeving en toekomstige gebruikers. De juryleden van dit jaar waren onder meer Roger Zogolovitch, Creative Director van Solidspace; Peter Stewart, architect en directeur, Peter Stewart Consultancy; Jeremy Melvin, oprichter van Urbik en Paul Finch; Editorial Director, Architectural Review.

Fenix I door Mei Architects. Beeld: Ossip

Beeld: Ossip

Winnaars 2019

MVSA Architects + Stefano Boeri Architetti werden gekroond tot de overall winnaar van de avond, nadat ze de prijs voor Mixed-Use hadden ontvangen voor hun Wonderwoods-project. Andere prijswinnaars waren Paul Lukez Architecture die de Jeu D’Esprit-prijs won voor hun drijvende brug en de duurzaamheidsprijs werd toegekend aan Moriyama & Teshima Architects met Acton Ostry Architects voor hun werk aan The Arbor.

Bekijk hier de volledige lijst met winnaars en voor meer informatie over de AR Future Project Awards

Projectgegevens

Ontwerp: Mei architects and planners
Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
Aannemer: Heijmans Woningbouw
Locatie: Veerlaan/ Rijnhaven, Rotterdam NL
Programma: culturele en culinaire voorzieningen (ca. 8.500 m2); 225 parkeerplaatsen (ca. 9.000 m2); 212 loftappartementen (78 huur & 134 koop) (ca. 23.000 m2)
Team Mei: Robert Winkel , Robert Platje , Michiel van Loon , Roy Wijte , Arjan Kunst , Sean Bos , Menno van der Woude , King Chaichana , Johan van Es , Rutger Kuipers , Rob Reintjes , Danijel Gavranovic , Adriaan Smidt , Riemer Postma , Kasia Ephraim , Daam van der Leij , Reinoud van der Zijde

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel