nieuws

Europan 15 – Vijf Rotterdamse locaties

Architectuur

Europan 15 – Vijf Rotterdamse locaties

De vijftiende editie van Europan, de Europese ontwerpwedstrijd voor jonge architecten (tot 40 jaar) is gestart. In alle deelnemende landen en steden staat het thema ‘productive city’ centraal. De Nederlandse competitie speelt in Rotterdam en is door Stichting Europan NL in samenwerking met AIR en de gemeente Rotterdam opgezet.

Europan 15 is voor de gemeente Rotterdam een proeftuin om het concept van de nieuwe Omgevingsvisie in de praktijk te testen. Alle vijf locaties hebben een specifieke opgave, steeds met de productieve stad als vertrekpunt.

Europan 15 - Vierhavensblok. Beeld Frank Hanswijk

Vierhavensblok, Rotterdam. Beeld Frank Hanswijk

Zo is allereerst het Vierhavensblok (locatie 1), gelegen in het Rotterdam Makers District (M4H), een testcase hoe circulariteit kan worden ingezet voor gebiedsontwikkeling.

Europan 15 NL Visserijplein-FOTO_Frank_Hanswijk

Visserijplein, Rotterdam. Beeld Frank Hanswijk

Het Visserijplein (locatie 2) in de naastgelegen stadswijk Bospolder-Tussendijken en de Kop van het Dakpark (locatie 3) vragen om de ontwikkeling van een compacte, gezonde en inclusieve woonomgeving.

Europan 15 Kop_Dakpark-FOTO_Frank_Hanswijk

Kop van het Dakpark Rotterdam. Beeld Frank Hanswijk

In Groot IJsselmonde (locatie 4) is de opgave om de tuinstad van de 21ste eeuw te transformeren naar een toekomstbestendig sub-urbaan woonmilieu. Tenslotte moet het monofunctionele bedrijvenpark Brainpark I (locatie 5), gelegen op het snijvlak tussen de Erasmus universiteitscampus en de snelweg A16, een levendige woon- en verblijfsplek worden.

Europan 15 Rotterdam Groot Ijsselmonde, Rotterdam. Beeld Frank Hanswijk

Groot IJsselmonde, Rotterdam. Beeld Frank Hanswijk

Deelnemen

Europan 15 Rotterdam is op 18 maart gestart, gelijktijdig met de andere deelnemende Europese steden. Vanaf dat moment zijn alle Europese prijsvraaglocaties, inclusief die van Rotterdam, in te zien op www.europan-europe.eu. Vanaf 1 april kunnen ontwerpteams zich inschrijven op een of meerdere prijsvraaglocaties. Uiterlijk 28 juli 2019 moeten ontwerpteams hun voorstellen insturen. De winnaars worden begin december 2019 bekendgemaakt. De publieke prijsuitreiking vindt plaats in het voorjaar van 2020.

Jurering

De jury van Europan 15 staat onder voorzitterschap van oud-Europanwinnaar Jacob van Rijs (MVRDV) en bestaat verder uit Johan Anrys (51n4e), Marc Glaudemans (directeur Provincie Noord-Brabant), Tina Saaby (voormalig stadarchitect van Kopenhagen) en Joost Beunderman (00:/). De architecten Marieke Kums (Studio MAKS), Beatriz Ramo (STAR), Like Bijlsma (SUBoffice) en stedenbouwkundige Mariet Schoenmakers complementeren de jury.

Activiteitenprogramma

AIR en Europan NL organiseren rondom de competitie een uitgebreid activiteitenprogramma. Op 26 april wordt gestart met een toelichting op de opgaves en een excursie langs de vijf locaties waar partners aan het woord komen. Tijdens de Rotterdam Architectuurmaand in juni vindt een uitgebreide conferentie plaats waarin onder meer de lessen van Europan 14 gedeeld worden.

 

Reageer op dit artikel