nieuws

Civic ontwerpt schoenenmuseum Waalwijk

Architectuur

Civic ontwerpt schoenenmuseum Waalwijk
Beeld: Darc Studio

De gemeente Waalwijk ontwikkelt een nieuw museum, in het centrum van de stad. Het museum beheert een collectie van 12.000 hedendaagse en historische (design)schoenen uit binnen- en buitenland, een groot aantal machines en gereedschappen voor schoenfabricage, en een cultuurhistorische collectie over de leergeschiedenis van de regio. Het museumgebouw wordt ook een plek voor onderzoek, onderwijs, ondernemerschap en innovatie op het gebied van schoenontwerp. De ontwerpvisie van Civic is na een architectenselectie gekozen als basis voor het onlangs gestarte ontwerpproces.

Toelichting Civic Architects – De visie gaat uit van het verweven van historische en nieuwe elementen, in een open museale omgeving. Het museum sluit namelijk aan op, en wordt onderdeel van, een belangrijk werk van architect Alexander Kropholler: het rijksmonumentale Raadhuis ensemble, uit 1932. De historische galerij, kiosk en het politiebureau van het ensemble worden in waarde hersteld en het nieuwe overdekte binnenplein gaat een relatie aan met de historische architectuur.

Civic schoenenmuseum Diagram Kropholler

Beeld: Civic Architects

De toevoeging bewaart een lichte afstand tot het monument en het rechthoekige silhouet heeft een heldere eigen identiteit in het gehele ensemble. Overdag reflecteert het nieuwe gebouwdeel de monumentale daken van het ensemble, en in de avond worden de constructie en het interieur zichtbaar, die in vormentaal aansluiten op de historische architectuur. Een nieuwe entree aan het Raadhuisplein legt de verbinding tussen het gebouwensemble en de stad, via het raadhuisplein. In het interieur van het museum vormen de verschillende opengewerkte historische gevel- en wandfragmenten een gevarieerde ruimtelijke context voor de museumcollectie.

Civic Schoenenmuseum

Historische ansichtkaart. Bron: Regionaal Archief

Projectgegevens

Programma: Collectiegebouw, kenniscentrum, bibliotheek, bedrijfsruimte, horeca, onderwijsruimten, labruimten, winkel
Oppervlakte: 3200m2
Opdracht: SO, VO, DO, BE, WE, Bouwbegeleiding
Periode: 2018 – lopend
Client: Gemeente Waalwijk
Team: Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Rick ten Doeschate, Georgia Taylor-Berry, Hiroyuki Gondo, Fernanda Romeu, Angela Solis, Alberto Benetti Genolini
Partners: Archimedes Bouwadvies
Beelden: Civic Architects , Darc Studio

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel