nieuws

Bouwstart MVRDV’s Markthal Tainan, Taiwan

Architectuur

Bouwstart MVRDV’s Markthal Tainan, Taiwan
Xinhua Fruit and Vegetable Market door MVRDV (beeld)

In Tainan, Taiwan is gestart met de constructie van de Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market, een nieuwe groothandelsmarkt ten oosten van de stad. De markt zal een belangrijke aanvoerhaven worden voor verse groente en fruit, en moet daarnaast een trekpleister voor dagjesmensen worden. Het groene ‘boerderij’-dak is toegankelijk voor bezoekers en biedt een fantastisch uitzicht op het omringende berglandschap.

Toelichting MVRDV – Toen het architectenbureau werd gevraagd om de Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market te ontwerpen, besloot het designteam de geleerde lessen van de Markthal in Rotterdam mee te nemen in het ontwerp. Dat begon met de behoefte aan een goed geventileerde, hoge ruimte én de wens om er een landbouwpark van te maken dat het omreizen waard is. De locatie is bijzonder geschikt voor beide functies: voor boeren die hun waar op de markt willen verkopen, is de markt goed te bereiken vanaf de snelweg. Bezoekers kunnen de markt ook per openbaar vervoer bereiken.

Xinhua Fruit and Vegetable Market door MVRDV

Beeld: MVRDV

De markt heeft een open structuur. Het golvende dak zorgt voor een goede koeling en geeft de markt tegelijk het aanzicht van een heuvellandschap. Het vormt een landschap van terrassen. Elk terras krijgt een eigen gewas; zo zal er een ananas-, rijst-, rozen- en theeterras komen waar de producten uit de streek groeien. Water kan omhoog worden gepompt, maar wordt ook op de terrassen zelf verzameld via waterretentie, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Xinhua Fruit and Vegetable Market door MVRDV

Beeld: MVRDV

Op elk terras zorgt de beplanting voor beschutte plekken. Bezoekers kunnen gebruikmaken van de bankjes en picknicktafels en recreëren terwijl ze genieten van het uitzicht. De terrassen zijn verbonden door extra paadjes. De markt bevat verder vier verdiepingen met administratiekantoren van de markt, een restaurant en een tentoonstellingscentrum. Daar kunnen landbouwproducten uit de regio worden getoond, ideaal ook voor schoolbezoek.

Xinhua Fruit and Vegetable Market door MVRDV

Beeld: MVRDV

Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market is ontworpen in samenwerking met LLJ Architects en zal naar verwachting eind 2020 worden opgeleverd.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel