nieuws

Arata Isozaki wint Pritzker Prize 2019

Architectuur

Arata Isozaki wint Pritzker Prize 2019
Pritzker Prijs 2019 – Arata Isozaki

De Japanse architect Arata Isozaki wint de Prizker Prize 2019. Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. “Het is duidelijk dat Isozaki een van de meest invloedrijke figuren in de architectuur van de hedendaagse wereld is. Zijn architectuur rust op diepgaande kennis, niet alleen van architectuur, maar ook van filosofie, geschiedenis, theorie en cultuur.”

Isozaki studeerde in 1954 af aan de faculteit Bouwkunde van de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Tokio. Hij begon zijn loopbaan als leerling van Pritzker Prize Laureaat 2012 Kenzo Tange.

In 1963 richtte hij Arata Isozaki & Associates op. Na de geallieerde bezetting toen Japan zijn soevereiniteit herwon en op zoek was naar fysieke wederopbouw te midden van politieke, economische en culturele onzekerheid vanaf het verval van de Tweede Wereldoorlog. “Om de meest geschikte manier te vinden om deze problemen op te lossen, kon ik niet bij een enkele stijl stilstaan. Verandering werd constant. Paradoxaal genoeg werd dit mijn eigen stijl.” zegt Isozaki hierover.  Zijn werk begon lokaal, met veel gebouwen in zijn geboortestad en Fukuoka, en al snel groeide zijn werkterrein uit tot Gunma, Osaka en Tokio.

Pritzker Prijs 2019 - Arata Isozaki

Ceramic Park Mino, beeld: Hisao Suzuki

In de jaren zestig voorzag Isozaki City in the Air (1962 Tokyo, Japan), een futuristisch plan voor Shinjuku, bestaande uit verheven gebouwen, woningen en transport boven de oude stad, als reactie op de snelle urbanisatie. Hoewel het niet gerealiseerd werd, ging Isozaki verder met het plannen van steden in versnellende economieën, met zijn meest recente ontwikkelingen in China en het Midden-Oosten. Door zijn kritische geschriften en als jurylid voor belangrijke architectuurwedstrijden heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het realiseren van de concepten van jonge architecten over de hele wereld, zegt de jury van de Pritzker Prize over Isozaki. Zes decennia van zijn werk omvatten filosofie, beeldende kunst, design, muziek, films en toneelstukken, naast zijn iconische gebouwen.

Pritzker Prijs 2019 - Arata Isozaki

Domus: La Casa del Hombre, beeld: Hisao Suzuki

Isozaki demonstreerde een wereldwijde visie die zijn tijd vooruit was en een dialoog tussen Oost en West mogelijk maakte. De jury roemt hem omdat hij zich in de jaren 80 ontpopte als een internationale leider in de architectuur, met zijn eerste overzeese commissie, het Museum of Contemporary Art, Los Angeles (1981-1986, Californië, VS).

De jury stelt verder dat Isozaki de afgelopen jaren buitengewone dynamiek heeft getoond met werken als Qatar Convention Centre (2011), de reizende opblaasbare Ark Nova (2013) ontworpen met Anish Kapoor voor regio’s in Japan die getroffen zijn door de tsunami van 2011, en de krachtige maar toch elegante Allianz-toren in Milaan, geopend in 2018. “De Prijs is een getuigenis van zijn vermogen om de context in al zijn complexiteit te begrijpen en om een opmerkelijk, goed gemaakt en inspirerend gebouw te creëren dat succesvol is van de stadsschaal tot de binnenruimten.”

Pritzker Prijs 2019 - Arata Isozaki

Section perspective, Ōita Prefectural Library, beeld: Arata Isozaki and Associates

Beoordeling jury

De jury van de Pritzker Architectuur Prijs 2019 prijst Isozaki om de volgende redenen: “Het is duidelijk dat Isozaki een van de meest invloedrijke figuren in de architectuur van de hedendaagse wereld is. Hij is constant op zoek, niet bang om te veranderen en nieuwe ideeën uit te proberen. Zijn architectuur rust op diepgaande kennis, niet alleen van architectuur, maar ook van filosofie, geschiedenis, theorie en cultuur. Hij heeft Oost en West samengebracht, niet door mimiek of als een collage, maar door het smeden van nieuwe wegen. Hij heeft een voorbeeld gesteld van vrijgevigheid omdat hij andere architecten ondersteunt en hen aanmoedigt in wedstrijden of door samenwerkingsverbanden.”

Pritzker Prijs 2019 - Arata Isozaki

Qatar National Convention Center. Beeld: Hisao Suzuki

Pritzker Prijs

De prijs dient om een levende architect of architecten te eren wiens gebouwd werk een combinatie toont van talent, visie en toewijding, die consequente en belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de mensheid en de gebouwde omgeving door middel van de kunst van de architectuur.

De internationale prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, is in 1979 door de familie Pritzker in Chicago vastgesteld via hun Hyatt Foundation. Deze prijs wordt ook wel de ‘nobelprijs van de architectuur’ genoemd.

De prijs bestaat uit $ 100.000 Amerikaanse dollars en een bronzen medaille. De prijs wordt toegekend aan de laureaat tijdens een ceremonie die wordt gehouden op een architectonisch belangrijke plek ergens in de wereld.

Pritzker Prijs 2019 - Arata Isozaki

Lucerne festival ark nova, beeld: Iwan Baan

Jury

De jury bestond uit voorzitter Stephen Breyer (U.S. Supreme Court Justice), André Aranha Corrêa do Lago (architectuurcriticus), Richard Rogers (architect en laureaat Pritzker 2007), Sejima Kazuyo (architect en laureaat Pritzker 2010), Benadetta Tagliabue (architect en docent), Ratan N. Tata (voorzitter Tata Trusts), Wang Shu (Architect, docent en laureaat Pritzker 2012) en Martha Thorne (Decaan design- en architectuurschool IE)

Lees verder

Reageer op dit artikel