nieuws

Andy van den Dobbelsteen wint KIVI Award

Architectuur

Andy van den Dobbelsteen wint KIVI Award

Andy van den Dobbelsteen ontvangt op 18 maart de KIVI Academic Society Award van het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI). Hij krijgt de prijs vanwege zijn jarenlange voortrekkersrol in het duurzaamheidsdebat en de wijze waarop hij wetenschap en maatschappij weet te verbinden. Van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de faculteit bouwkunde van de TUDelft.

In zijn onderzoek richt Van den Dobbelsteen zich op duurzaam bouwen, waarbij de focus ligt op de energietransitie in een veranderend klimaat. Van den Dobbelsteen vertelt over zijn werk: “In mijn onderzoek ben ik steeds meer opgeschoven naar de grotere schaal van duurzame transformatie van steden. Hoe kunnen steden op korte termijn CO2– of energieneutraal worden?”

KIVI-directeur Micaela dos Ramos legt uit waarom de keuze op Van den Dobbelsteen is gevallen: “De verduurzaming van de bouw is een belangrijk topic. We kiezen voor prof. dr. ir. Andy van den Dobbelsteen omdat hij al jaren een aanjager is op dit dossier en zich op opvallende wijze in de maatschappelijke discussie over klimaatverandering heeft gemengd. Hij spreekt vanuit de inhoud en brengt diepgang in het debat. Dat is precies waar de KIVI Academic Society Award voor staat.”

Optimistische oplossingen

De jury prijs daarbij de optimistische oplossingen die Van den Dobbelsteen ondanks de ernst van de problematiek aandraagt. Zo presenteerde op het congres voor duurzaam bouwen een plan om de kans op een Elfstedentocht met behulp van warmtepompen te vergroten. Met 10000 warmtepompen langs de route van de tocht kan warmte aan het water onttrekken, zo wil hij de provincie verduurzamen en het water ’s winters bevriezen. “Technisch is het mogelijk, maar dan hebben we wel de medewerking nodig van inwoners langs de Elfstedenroute.”

“Ik wil laten zien dat er met duurzame oplossingen ook veel positieve effecten zullen ontstaan, en ga daar graag over in debat”, licht Van den Dobbelsteen toe. “Wij wetenschappers zouden vaker ons geluid moeten laten horen om meningen van wetenschappelijk aangetoonde feiten te scheiden. Ik heb gemerkt dat veel mensen daaraan behoefte hebben, dus ik ga door met de strijd tegen onwetendheid. De KIVI Academic Society Award voelt voor mij als een grote steun en aanmoediging.”

Over de KIVI Academic Society Award
Voor de KIVI Academic Society Award komen hoogleraren in aanmerking die zich onderscheiden door uitmuntend onderzoek en hun vermogen om op aansprekende wijze de verbinding tussen wetenschap en maatschappij te leggen. Met deze award wil KIVI hoogleraren stimuleren hun wetenschappelijke kennis ook buiten de academische kring hoorbaar te maken en dit actief uit te dragen en zodoende  de samenleving te verrijken. De award wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Dag van de Ingenieur en werd o.a. eerder eens uitgereikt aan prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer en Nobelprijswinnaar  prof. dr. Ben Feringa. Op deze dag wordt ook de Prins Friso Ingenieursprijs wordt uitgereikt aan de Ingenieur van het Jaar. De Dag van de Ingenieur wordt georganiseerd door het KIVI en zal dit jaar plaatsvinden op 18 maart 2019 bij ASML in Veldhoven.

Reageer op dit artikel