nieuws

VORM ontwikkelt Binck Blocks voor Haagse Binckhorst

Architectuur

VORM ontwikkelt Binck Blocks voor Haagse Binckhorst
Binck Blocks in Den Haag. Een 115 meter hoge woontoren op de Binckhorst Trekvlietzone kavel 1A in Den Haag. LEVS architecten maakte het ontwerp samen met Flux landscape architecture.

Komend jaar wordt de Binckhorst in Den Haag verder ingekleurd met de innovatieve woontoren Binck Blocks. Het plan van VORM, in samenwerking met LEVS architecten en FLUX landschapsarchitecten, is door de Gemeente Den Haag uitgeroepen als winnaar van de tender Trekvlietzone kavel 1A.

Toelichting VORM: Het iconische gebouw wordt gerealiseerd daar waar de nieuwe Rotterdamsebaan boven de grond komt en vormt zo de nieuwe entree van Den Haag. Het duurzame 115 meter hoge gebouw wordt opgebouwd uit verschillende stadswijken met een grote mix aan woonmilieus en woontypologieën.

In het concept van de Binck Blocks zijn de buurten gestapeld en ontstaat een écht verticale stadswijk’ – vertelt Daan van der Vorm. Door het opdelen van het volume in herkenbare ruimtes en het toewijzen van specifieke collectieve plekken ontstaan er buurten met een eigen herkenbare identiteit. ‘Dit maakt de woontoren zeer geschikt voor starters, het gezin van de 21e eeuw, 50-plussers en expats’ – aldus Van der Vorm.

Karakter

Elke buurt krijgt een eigen karakter, waarin ieder zijn persoonlijke voorkeur kan vinden. Het collectief aan buurten zorgt voor een gemengde wijk. Om de verbinding tussen de bewoners te stimuleren, worden diverse collectieve ruimtes voor informele ontmoetingen en evenementen gerealiseerd. Het pocketpark in de Duinbuurt biedt uitzicht over de Haagse skyline en de woonstraat op grote hoogte in de Speelbuurt is de plek om te spelen en te samen te komen. In de Parkbuurt kan in de gezamenlijke keuken een diner worden gegeven en op de Kroonbuurt bevindt zich een sportcourt en waterplein. Deze plekken geven de buurten een uniek karakter waar de bewoners zich mee identificeren, wat hen met elkaar verbindt en trots maakt.

Duurzaam

‘Binck Blocks wordt aardgasloos en zo veel mogelijk circulair gebouwd. Ook is nagedacht over het reduceren en verduurzamen van de verkeersstromen, door het creëren van goede alternatieven voor de eigen auto, passend binnen de kansen die de locatie en de ontwikkelingen in de omgeving bieden.

Winnen als team

VORM werkt voor dit project samen met LEVS architecten, FLUX landschapsarchitecten, Van Rossum RI, W/E Adviseurs, Ingenieursbureau Linssen, DPA Cauberg-Huygen, Klimaatgarant en Vaecon. De start bouw staat gepland in de tweede helft van 2020.

Lees ook

 

Reageer op dit artikel