nieuws

Video Herman Hertzberger: Veertig jaar Vredenburg

Architectuur

Video Herman Hertzberger: Veertig jaar Vredenburg

Veertig jaar geleden opende Muziekcentrum Vredenburg haar deuren in het centrum van Utrecht. Het gebouw, ontworpen door Herman Hertzberger (1932), was getekend volgens de mode van die tijd: open, democratisch, de menselijke maat centraal. De concertzaal was opgenomen in winkelcentrum Hoog Catharijne; daar konden bezoekers tijdens het winkelen in contact komen met cultuur, zo was de gedachte.

Anno nu, veertig jaar later, is de omgeving van de Grote Zaal (het resterende gedeelte van het gebouw nadat Vredenburg opging in TivoliVredenburg), radicaal veranderd. Rondom de betonnen muren en kleinschalige zitjes uit het oorspronkelijke ontwerp bevinden zich nu roltrappen en liften, die bezoekers van het in 2014 geopende ‘muziekpaleis’ naar de vier andere zalen van TivoliVredenburg brengen. De grondgedachten van Hertzberger zijn niet veranderd.

Op 25 januari gaf de altijd nog actieve Herman Hertzberger een lezing over ‘zijn’ gebouw. Parmando 24Culture nam de lezing op en plaatste hem op de website. Je kunt de hele lezing ook terugkijken via: https://www.parmando.com/watch/herman-hertzberger-veertig-jaar-vredenburg-lezing/

Uit de Architect van 1979, nummer 2. Bekijk de pdf

Lees meer over TivoliVredenburg

Reageer op dit artikel