nieuws

Renovatie Binnenhof miljoenen duurder

Architectuur

Renovatie Binnenhof miljoenen duurder

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat tientallen miljoenen euro’s meer kosten dan begroot. Als de gebouwen straks af zijn, kost het nog tientallen miljoenen om ze weer helemaal klaar te maken voor gebruik. De Kamer en de andere gebruikers van de gebouwen willen dat het Rijk een groter deel van die kosten voor zijn rekening neemt.

De zogeheten niet-huisvestingskosten zijn voorlopig geraamd op 72 miljoen euro, bevestigt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) na berichtgeving door het AD. Maar dat is nog een heel onzekere eerste schatting, want het kan tot 2026 duren voor de dan gerenoveerde gebouwen kunnen worden ingericht. Het RVB houdt er rekening mee 12,5 miljoen van die kosten te moeten opbrengen. Dat vindt de dienst al heel schappelijk, omdat de gebruiker van de gebouwen die normaliter betaalt.

Maar de ‘bewoners’ van het Binnenhof, onder wie de Tweede en de Eerste Kamer, denken daar volgens ingewijden anders over. Zij willen dat het RVB een grotere bijdrage levert.

Maquette tijdelijke plenaire zaal Eerste Kamer Den Haag, beeld Happel Cornelisse Verhoeven

Het ontwerp van de tijdelijke plenaire zaal voor de Eerste Kamer in Den Haag door Happel Cornelisse Verhoeven biedt van 2020 tot 2025 een tijdelijk onderkomen voor de Eerste Kamer en een deel van de Raad van State. Beeld:  Happel Cornelisse Verhoeven

Verbouwing Binnenhof

Het Binnenhof moet tussen 2020 en 2025 helemaal op de schop. Het gaat voornamelijk om het vervangen van verouderde leidingen en installaties. Voor de duur van ruim vijf jaar verkassen de Tweede en Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken naar andere locaties in Den Haag. In totaal is ruim een half miljard euro uitgetrokken voor de operatie, waarvan 20 procent is bestemd voor onvoorziene kosten.
In het verleden werd de begroting van rijksprojecten vaak overschreden. Het vorige kabinet heeft erop gehamerd dat dat bij de renovatie van het Binnenhof niet mocht gebeuren. Ook moest de uitvoering sober zijn. Afgelopen december herhaalde staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken dit nog eens.

Het renovatiewerk moet volgend jaar zomer beginnen.

Bron: ANP/AD

Lees ook:

Reageer op dit artikel