nieuws

Nieuwe sportarena in München

Architectuur

Nieuwe sportarena in München

FC Bayern Basketball, SAP en Red Bull presenteerde onlangs het winnende ontwerp voor de nieuwe sportarena die wordt gebouwd op de plaats van het voormalig wielerstadion in het Olympisch Park van München. Het ontwerp is gegund aan 3XN Architects uit Kopenhagen, Denemarken samen met LATZ + Partners, een Duits landschaps- en stedenbouwkundig bureau.

De sportarena, met meer dan 11.000 zitplaatsen wordt de toekomstige thuisbasis zijn van de Duitse ijshockeykampioenen München Red Bulls en de Duitse basketbalkampioenen FC Bayern München. Om de lokale sportinfrastructuur voor scholen, amateurclubs en jonge talenten te verbeteren, zullen naast de sportarena drie extra overdekte ijsbanen worden gebouwd als trainingsfaciliteiten en voor recreatief gebruik.

Munchen Sportarena door 3XN BeeldenBeelden: 3XN & MIR

Beelden: 3XN & MIR

De nieuwe sportarena bestaat uit een ovale structuur die aansluit bij het Olympisch Park met zijn vele iconische gebouwen. Dit wordt versterkt door het groendak en de verticale gevelstructuur. De gevel wordt gedomineerd door verticale lamellen die doorlopen over de ingangen met glazen panelen. De trainingsgebieden zijn gedeeltelijk ondergronds en zo gemodelleerd dat zij een groene heuvel vormen. Hierdoor worden de paden en het landschapsontwerp van het Olympisch Park niet verstoord.

Volgens planning start de bouw deze winter waarna de oplevering is gepland voor de late zomer van 2021. Beiden clubs spelen maximaal 40 wedstrijden per jaar. Er is extra capaciteit voor maximaal 20 andere wedstrijden en sportevenementen, evenals 20 sportgerelateerde evenementen. Het bruto vloeroppervlak van de nieuwe arena zal 62.700 vierkante meter zijn.

Sportarena Munchen. Beelden: 3XN & MIR

Beelden: 3XN & MIR

Naam

Deze week startte een prijsvraag voor de naam van de nieuwe arena. Via www.NameGameOn.com kunnen fans (en anderen) hun naam inzenden. De deadline is 4 maart. Na het vaststellen van een shortlist komt een online stemronde waarin het publiek de uiteindelijke stem krijgt.

Projectgegevens:

Oppervlakte 62.500 m2
Zitplaatsen: 11.500
Drie overdekte overdekte ijsbanen
Ondergrondse parkeergarage met 220 plaatsen. (In de parkeergarage van het Olympia Park zijn 4000 plaatsen beschikbaar)
4000 Businessplaatsen
11 VIP-boxen met 156 zitplaatsen
Fanshops
Kantoren en conferentiefaciliteiten

Meer over 3XN

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel