nieuws

Netto energie producerende woningen als oplossing voor kantorenleegstand en woningnood

Architectuur

Netto energie producerende woningen als oplossing voor kantorenleegstand en woningnood
Prototype. Impressie MOR Team TUDelft

Nederland staat volgens studenten van de Universiteit Delft voor twee grote uitdagingen, de behoefte aan nieuwe woningen en de grote hoeveelheid leegstaande kantoren. Zij bedachten oplossing in de vorm van een prototype voor netto energie producerende woningen in oude kantoren.

Het plan van de studenten van het Modular Office Renovation Team TUDelft  (MOR team TUDelft) maakt van consumenten leveranciers in de energieopwekking: Dit doen zij door de integratie van vijf netto-positieve doelstellingen:

-Energie: door meer energie op te wekken dan het gebouw nodig heeft, profiteren de omliggende gebouwen die de energie kunnen gebruiken. De opgewekte energie kan ook worden opgeslagen in batterijen in het geval van stroomuitval.
-Lucht: door het filteren van buitenlucht dat het gebouw in komt ontstaat een gezonder binnenklimaat.
-Materiaal: Door gebruik te maken van circulair materiaal en milieuvriendelijk materialen met een hoge recyclewaarde wordt het gebouw een materialenbank waarin elk materiaal en zijn eigenschappen kan worden opgenomen in het materialenpaspoort.
-Water: Regenwater wordt opgevangen vanaf het dak en wordt gebruik voor planten in het gebouw. Het grijze water wordt gebruik voor het bewateren van stadsparken en zwart water wordt samen met organisch afval gebruikt om energie op te wekken.
-Biomassa: Voedsel, zoals paddenstoelen, groenten of kruiden kunnen in het gebouw worden geproduceerd door het aanleggen van een hydrocultuur in de woonlagen en door het plaatsen van het kas op het dak.

MOR TUDelft

Slimme renovatie

De bewoners profiteren daarnaast van de renovatie van de oude kantoorpanden door gemeenschappelijke ruimtes te delen. Daarnaast zorgt het voor een dynamische integratie in de wijk door ze publiek en commercieel toegankelijk te maken. Dankzij de flexibiliteit die inherent is aan de ontwerpstrategie kan elke verdieping op de veranderende behoeften van de gebruikers reageren. De wintertuinruimte kan bijvoorbeeld worden verlaagd ten gunste van appartementencomplexen met een hogere dichtheid om meer mensen te huisvesten wanneer ze besluiten naar het gebouw te verhuizen.

MOR TUDelft

In elk appartement is een combinatie van 4 elementaire MOR-ontworpen modules: een wandmodule, een keuken-badkamermodule, een werkruimte voor een slaapkamer en een gevelmodule. De flexibele configuratie van deze kerncomponenten in elk appartement zorgt voor een hoge mate van maatwerk en grote schaalbaarheid.

MOR_TUDelft_Impressie Keuken

Impressie Keuken. Beeld: MOR Team TU Delft

MOR_TUDelft

Impressie Groene Ruimte. Beeld: MOR Team TU Delft

Solar Decathlon Europe 2019

Met het prototype wil het team in juli 2019 naar Hongarije om mee te doen aan de Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19). De internationale competitie voor universiteiten wereldwijd daagt studententeams uit een volledig functionerend huis te ontwerpen, bouwen en exploiteren dat is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit. Tijdens de wedstrijd wordt elk huis beoordeeld op tien criteria, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. In juli 2019 vindt de bouw en jurering van de huizen plaats in Szentendre, Hongarije.

Het team MOR bestaat uit 54 studenten met meer dan twintig nationaliteiten. Ze werken bij dit project samen met TBI, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ABN-Amro, De Groot & Visser (gevels), Metaglas, The New Makers, Kameleon Solar en Brink (bouwmanagement).

Impressie slaapkamer. Beeld: MOR_TUDelft

Impressie slaapkamer. Beeld: MOR Team TUDelft

Reageer op dit artikel