nieuws

Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2019 uitgereikt

Architectuur

Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2019 uitgereikt
De Leister Igge door LIAG is onderscheiden met de Gouden Kikker. Beeld Mart Stevens

De Leister Igge, Gemeente Utrecht, Woonwaard en The Green House zijn de winnaars van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2019. De Awards worden uitgereikt in vier verschillende categorieën. Voor drie categorieën besliste een vakjury, voor één categorie mocht het publiek stemmen. Honderden deelnemers van het congres gaven aan wie er aan de haal mocht met de publieksprijs.

Meest duurzame project

In de categorie ‘Meest duurzame project’ waren ‘NeroZerolab & 44 NeroZerowoningen’, ‘De Leister Igge van LIAG Architecten’ en ‘The Green House’ door cepezed genomineerd. De Leister Igge in Opeinde ging uiteindelijk naar huis met de Gouden Kikker, de prijs voor het meest duurzame project. De jury roemde het project omdat het een inspirerend voorbeeld is voor alle onderwijsgebouwen in Nederland. De publieksprijs ging naar ‘The Green House’ door cepezed.

Leister Igge door LIAG. Beeld: Mart Stevens

De verbouwing van de De Leister Igge in Opeinde tot frisse, aardgasvrije, Nul-op-de-Meter IKC, is in zes weken tijd gerealiseerd. De Leister Igge is hiermee het eerste Integraal Kind Centrum (IKC) in Nederland met Nul-op-de-Meter in een bestaand gebouw. Consortium Grenovation, bestaande uit Meerbouw Rotterdam, LIAG en DAIV Groep, tekenden voor het ontwerp en de uitvoering. Beeld: Mart Stevens

Klimaatrobuustheid

Ook gemeenten lieten hun spierballen zien op het gebied van duurzaamheid. Ambities van gemeenten Utrecht, Tilburg en Den Haag werden getoond in diverse filmpjes. Uiteindelijk kwam gemeente Utrecht als winnaar uit de strijd en won de circulaire ring. Bijzonder is dat de gemeente over groen en klimaatrobuustheid van wijken nadenkt en dat er van elk aspect van duurzaamheid een voorbeeld is te vinden.

The Green House door cepezed kreeg de publieksprijs. Beeld: Lucas van der Wee

Nummer 1 woningcorporatie

In de derde categorie ‘Meest duurzame corporatie’ konden woningcorporaties laten zien wat ze in huis hebben op het gebied van verduurzaming. Alwel, Woonwaard en Stichting Wooncompagnie voerden de top 3 aan en Woonwaard werd geselecteerd als nummer 1. De jury oordeelde dat Woonwaard een vooroplopende corporatie is en dat duurzaamheid bij hen in de genen zit.

Criteria

De onafhankelijke jury, bestaande uit Wim Hazeu, Robert Koolen, John Nederstigt en Andy van den Dobbelsteen, hebben deze partijen genomineerd vanwege de opschaalbaarheid en betaalbaarheid van de projecten en genomen maatregelen. Ook bijzondere vormen van samenwerking zijn hoog gewaardeerd, net als een brede, integrale duurzame aanpak. Dat wil zeggen dat naast investeringen in energiemaatregelen ook aandacht wordt besteed aan circulariteit en gezondheid.

Lees ook:

Reageer op dit artikel