nieuws

Nederlandse Bouwprijzen 2019 uitgereikt

Architectuur

Nederlandse Bouwprijzen 2019 uitgereikt
Het Biosintrum, een kenniscentrum voor biobased bouwen is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. Paul de Ruiter Architects is de architect van het gebouw

In de periferie van de Bouwbeurs zijn op 4 februari de Nederlandse Bouwprijzen uitgereikt aan Biosintrum, SUPERLOCAL, Hoogwatergeul Veessen en Saartje van der Made.

Het Biosintrum, een kenniscentrum voor biobased bouwen is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. Paul de Ruiter Architects is de architect van het gebouw. Het project staat in de Gemeente Ooststellingwerf dat opdracht gaf tot het ontwerp van het uitzonderlijk duurzame gebouw als het hart van het Ecomunitypark. Het Biosintrum is energieneutraal en bestaat voor zo’n 80 procent uit biobased materiaal en moet een inspiratiebron vormen voor studenten en professionals. Juryvoorzitter Louise Vet: Het is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van bio-based materialen en circulair bouwen.”

Biosintrum door Paul de Ruiter. Beeld: egbertdeboer.com

de Architekten Cie. - Circl_ BN AMRO ©Ossip

Circl door de Architekten Cie. Beeld: Ossip van Duivenbode. Het interieur is van Doepel Strijkers Architecten

Het project van Paul de Ruiter versloeg in deze categorie Circl van ABN Amro door de Architekten Cie./interieur: Doepel Strijkers Architecten en The Green House van Ballast Nedam door cepezed. De transformatie van de Willemstraat door architecten |en | en kreeg een eervolle vermelding net zoals De Glazen Muziekzaal door Octatube.

The Green House door cepezed. Beeld: Lucas van der Wee

Categorie Bouwmaterialen & -systemen

In de categorie bouwmaterialen & -systemen is SUPERLOCAL-Super Circulair Estate door HEEM wonen de winnaar. Hier ging het om het afbreken en hergebruiken van vier al zeven jaar leegstaande hoogbouwflats in Kerkrade voor de bouw van circa 130 sociale huurwoningen. Het project won van Michel Baars (New Horizon Urban Mining) met zijn circulaire betonproject.

Louise Vet: Als je gaat bouwen moet je meer biodiversiteit achterlaten dan toen je begon

Civiele kunstwerken

In de categorie Civiele Kunstwerken ging de prijs naar de Hoogwatergeul Veessen in Wapenveld door ZUS. Het kunstwerk zorgt er voor dat het waterpeil in de IJssel met bijna een meter kan zakken als dat nodig is. De biocomposiet fietsbrug in Ritsumasyl in Friesland was de andere genomineerde in deze categorie.

Hoogwatergeul

De Hoogwatergeul Veessen in Wapenveld door ZUS. Beeld Kees van de Veen

Talent met Toekomst

De award voor Talent met Toekomst ging naar Saartje van der Made, die bij Benthem Crouwel Architects werkt. Ze kreeg de prijs voor haar werk aan de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Ze zorgde er voor dat de stations qua uitstraling en inrichting met elkaar verbonden zijn. In deze categorie grepen Max Rink en Niels Tilanus, die het regiokantoor voor Natuurmonumenten ontwierpen met gebruik van het nieuwe glasschuimbeton naast de prijs. De derde genomineerde was Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects. Hij is de projectleider bij de bouw van het Biosintrum.

Noord Zuid lijn Amsterdam. Station De Pijp. Beeld: Jannes Linders

Jury

De jury van de Nederlandse Bouwprijzen bestaat uit:
– voorzitter prof. dr. Louise E.M. Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en hoogleraar Evolutionaire Ecologie (WUR)
Leden

– prof. ir. Jan Brouwer, architect en voormalig Rijksadviseur voor de Infrastructuur
– dr. ing. Peter Fraanje, directeur BRBS Recycling
– ir. Carel de Reus, zelfstandig adviseur Careldereus
– Peter de Winter, hoofdredacteur ArchitectuurNL & Bouwwereld
– ir. Paul Laane, Ingenieursbureau Den Haag
Prejury
– ir. Joost Heijnis – cepezed Architecten
– ir. Steven Mast – Smits van Burgst
– Henk Wind – Eisma Bouwmedia
– Wilbert Coenen – KNSF Vastgoed BV
– dr. Elma Durmisevic – 4D Architects
– Job Schroën – September Architecten
– ir. Sietsche Eppinga – BAM Infra Multidisciplinaire Projecten

Bekijk de projecten op de website

 

Foto's

Reageer op dit artikel