nieuws

MVRDV transformeert historisch Palais du Commerce in Rennes

Architectuur

MVRDV transformeert historisch Palais du Commerce in Rennes
Transformatie Palais du Commerce in Rennes door MVRDV, beeld ENGRAM

MVRDV is geselecteerd voor de renovatie en uitbreiding van het negentiende-eeuwse Palais du Commerce in Rennes (Frankrijk). Het bureau gaat het historische gebouw transformeren naar een multifunctioneel complex voor werken, winkelen en recreëren. Daarmee moet het Palais du Commerce de handelsfunctie terugkrijgen die het ooit had. 

Het Palais du Commerce bevindt zich aan de Place de la République, in de binnenstad van Rennes. Het historische gebouw is tussen 1885 en 1929 ontworpen en gerealiseerd door respectievelijk Jean-Baptiste Martenot en Emmanuel Le Ray. Het gebouw kende verschillende functies en fungeerde als bibliotheek, kunstacademie en een conservatorium. Daarnaast zitten er een postkantoor en café zitten in.

Multifunctioneel gebouw

Opdrachtgevers Frey en Engie Avenue willen het gebouw zijn handelsfunctie terug te geven. Uitgangspunt is om het gebouw op duurzame wijze, met respect voor het bestaande, te transformeren. Tegelijkertijd moet het gebouw toekomstbestendig zijn en het centrum van Rennes aantrekkelijker maken voor grote merken.

In het 18.000 vierkante meter tellende project (waarvan 12.000 vierkante meter uit oudbouw bestaat) komen winkels, een hotel en (flexibele) kantoren. Daarnaast zijn er plannen voor een boksschool, een LEGO-museum en een evenementenruimte. En komt er een horeca-opleiding van de bekende Franse chef-kok Thierry Marx.

Transformatie Palais du Commerce in Rennes door MVRDV, beeld ENGRAM

beeld ENGRAM

Respectvolle aanpassingen

MVRDV wil het Palais du Commerce met respect voor het cultureel erfgoed behandelen. “Tegelijk maken we er een energiezuinig en hedendaags gebouw van,” aldus Nathalie de Vries. “Ons doel is om ook de directe omgeving te veranderen in een levendig verblijfsgebied. We blikken vooruit én terug: de aanpassingen die we doen zijn respectvol en in lijn met de geschiedenis van het gebouw.”

Zo wordt de oorspronkelijke mozaïeken vloer gerestaureerd en is de nieuwbouw voorzien van een zwarte gevel die past bij de oude leien daken. De uitbreiding is via een glazen, transparante passage met de oudbouw verbonden. Op de begane grond zullen, in het oorspronkelijke Palais du Commerce, de ramen waar mogelijk worden vergroot om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken.

Transformatie Palais du Commerce in Rennes door MVRDV, beeld ENGRAM

beeld ENGRAM

Centrale wenteltrap

Eén van de hoogtepunten van het ontwerp is de toevoeging van een grote centrale wenteltrap aan de pleinzijde. Deze biedt toegang tot de publiek toegankelijke eerste verdieping. Binnenin bevindt zich een tweede wenteltrap naar de tweede verdieping.

Het nieuwe ontwerp zal het Palais du Commerce transformeren van een gesloten naar een open en uitnodigend gebouw. Door zijn centrale ligging zal de herbestemming een belangrijke impuls betekenen voor de binnenstad. Zo moet een levendig gebied ontstaan waar het straks aangenaam verblijven is.

MVRDV ontwierp het Palais du Commerce samen met de Franse co-architect Bernard Desmoulin. Opdrachtgever is de Franse vastgoedontwikkelaars Frey en Engie Avenue. Naar verwachting start de bouw van het project in 2022 en de oplevering staat voor 2025 gepland. 

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel