nieuws

Junya Ishigami ontwerpt Serpentine Pavilion 2019

Architectuur

Junya Ishigami ontwerpt Serpentine Pavilion 2019
Serpentine Gallery 2019 door Junya Ishigami

De Japanse architect Junya Ishigami is gekozen om het Serpentine Pavilion 2019 te ontwerpen. Zijn ontwerp bestaat uit een dak van leisteen dat boven het omliggende park lijkt te zweven.

De experimentele 44-jarige ontwerper is de 19e architect in het jaarlijkse programma van de Serpentine Gallery. De ontwerpers krijgen door het ontwerpen van het paviljoen de kans om hun project in het Verenigd Koninkrijk te realiseren.

Bezoekerscentrum-Park-Vijversburg-in-Tytsjerk-door-Stuido-Maks-en-Junya-Ishigami

Bezoekerscentrum-Park-Vijversburg-in-Tytsjerk-door-Studio-Maks-en-Junya-Ishigami is in 2017 onderscheiden met de ARC17 Detail Award.

Ishigami, die in 2010 de Gouden Leeuw-prijs won op de Biënnale van Architectuur in Venetië, werkte tot 2004 bij SANAA toen hij zijn eigen praktijk Junya Ishigami + Associates opzette. Volgens de Serpentine Gallery staat de in Tokio gevestigde architect bekend om ontwerpen met ‘droomachtige kwaliteiten die de natuurlijke wereld incorporeren, zoals landschappen, bossen en wolken, in een architectuurpraktijk die de mensheid als onderdeel van de natuur plaatst’.

Eerdere ontwerpers van het paviljoen in Kensington Gardens in Londen zijn Zaha Hadid (2000), Toyo Ito (2002), Frank Gehry (2008) en Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van SANAA (2009).

Junya Ishigami Serpentine 2019Junya Ishigami richtte in 2004 zijn prijswinnende architectenbureau, Junya Ishigami + Associates op. De projecten van het bureau variëren  van de KAIT-workshop van het Kanagawa Institute of Technology in 2007, een kleuterschool met wolkenvormige muren in Atsugi. Een presentatie op de Architectuurbiënnale van Venetië won de Gouden Leeuw in 2010 en vorig jaar de tentoonstelling, Freeing Architecture, bij de Fondation Cartier in Parijs.De studio werkt momenteel aan een universitair multifunctioneel plein, Chapel of Valley, een te bouwen eredienst in Rizhao, China, de herontwikkeling van het Russisch Polytechnisch Museum in Moskou, het project Park Groot Vijversburg in Nederland en residentiële projecten in Dali en China. In 2014 werd Ishigami aangesteld als de Kenzo Tange Design Critic aan de Harvard Graduate School of Design. Hij heeft ook internationaal lesgegeven, momenteel aan Columbia University.

 

Lees meer:

Reageer op dit artikel