nieuws

Internationale open oproep voor nieuw M HKA in Antwerpen

Architectuur

Internationale open oproep voor nieuw M HKA in Antwerpen

De Vlaamse Bouwmeester heeft een nieuwe Open Oproep gelanceerd voor het ontwerp van het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Het museum komt op de plek van de Zuidersluis en krijgt daar een dubbele omvang van wat het nu is. Voor de bouw is 65,5 miljoen euro beschikbaar.

Het nieuwbouwmuseum is gepland op de locatie van het voormalige hof van beroep en arbeidshof, gebouwd op de Zuidersluis, die eertijds de toegang vormde tot de drie Zuiderdokken en zijn naam aan het museumkwartier heeft gegeven. Het gerechtsgebouw ligt op een centrale locatie tussen het geplande stadspark ‘Dok Zuid’ en de Scheldekaaien, twee belangrijke stadsprojecten die momenteel in volle ontwikkeling zijn. Door zijn positie vormt het nieuwe museum een scharnier tussen de projecten.

Uitbreiden collectie

Het M HKA heeft de opdracht om de collectie hedendaagse kunst van de Vlaamse Gemeenschap verder uit te bouwen en zijn collectie te beheren, de collectie in een permanente opstelling te tonen, zich nadrukkelijker als onderzoeksinstelling te profileren en een archiefwerking voor beeldende kunst op te zetten. De instelling zal de schaal hebben van andere instellingen zoals MACBA in Barcelona of het Museum of Contemporary Art in Warschau.

Vlaanderen zoekt een ontwerpteam dat de eisen van de opdrachtgever (De Vlaamse overheid, Departement Cultuur, Jeugd, Media) in een polyvalente en performante infrastructuur weet te vertalen en het gewenste institutionele profiel van de gepaste architecturale uitstraling voorziet.

Uit de kandidaten worden in mei vijf architectenteams gekozen die een schetsontwerp mogen maken. Eind dit jaar valt de definitieve beslissing.

Bekijk de Open Oproep voor het nieuwe museum en de overige oproepen van de Vlaams Bouwmeester

 

Reageer op dit artikel