nieuws

Gezocht: kunstenaars, vormgevers en architecten voor Noorderzon

Architectuur

Gezocht: kunstenaars, vormgevers en architecten voor Noorderzon
Het winnende kunstwerk van 2018 is gemaakt door Jesper Veltrop. Lienen in ‘t Land is een plek om festivalgangers te ontmoeten, een object om op te klimmen, te zitten of lekker tegenaan te leunen met een biertje in de hand. Beeld: Niels Meijer

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK) zoekt kunstenaars, ontwerpers of architecten voor de jaarlijkse kunstopdracht tijdens Noorderzon. Vorig jaar realiseerde het CBK een ontmoetingsplek. Eerder werden onder andere een lichtsculptuur, een tijdelijk paviljoen op de speelweide en een brug op de vijver verwezenlijkt. De opdracht is bedoeld als talentontwikkelingstraject.

Binnen het thema ‘Transitie, de kanteling in de maatschappij’ wordt gezocht naar een kunstwerk (in de ruimste zin van het woord) dat uitnodigt tot betreden en/of verblijf.

Kantelpunt

Waar onze economie altijd was ingericht op groei, wordt nu gezocht naar een nieuw en ander evenwicht. Fossiele brandstoffen staan ter discussie, afvalbergen moeten kleiner. Initiatieven om producten en diensten te delen of op een andere manier aan te bieden schieten als paddenstoelen uit de grond. Technische ontwikkelingen bieden tal van mogelijkheden. Tegelijkertijd ontstaan verlangens van mondiaal naar lokaal, van grootschalig naar kleinschalig en dichtbij huis. Wat betekent dit kantelpunt? Het CBK vraagt je met je kunstwerk te reflecteren op dit kantelpunt in de maatschappij.

Voorstel indienen

Het CBK, dat voor deze opdracht samenwerkt met Platform GRAS, zoekt kunstenaars, ontwerpers of architecten die een opleiding in een van deze disciplines hebben genoten en professioneel werkzaam zijn op een van deze terreinen. Ze dienen woonachtig en/ of werkzaam te zijn in de gemeente Groningen.

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. De 29e editie vindt plaats van donderdag 15 augustus t/m zondag 25 augustus 2019. De toepassing van beeldende kunst vormt een waardevolle aanvulling op de reeks van andere kunstvormen die worden gepresenteerd.

Belangstellenden kunnen tot en met 3 maart een voorstel indienen. Daarna vindt een selectie plaats.

Meer informatie

 

 

Reageer op dit artikel