nieuws

Zes gebouwen voor campus Eemsdeltacollege Appingedam

Architectuur

Zes gebouwen voor campus Eemsdeltacollege Appingedam
Het nieuwe Eemsdeltacollege. De sporthal (linksboven onder de palmbomen). En dan met de klok mee: het Cleveringa Lyceum (havo/vwo), een kunst-, cultuur- en science-gebouw, het Theda Mansholt College (vmbo), Praktijkschool George Martens en een gebouw met alle praktijklokalen waar ook het Noorderpoort (mbo) in wordt gevestigd.

Het nieuwe Eemsdeltacollege in Appingedam wordt ontworpen door De Unie Architecten. Zij zijn gekozen uit achttien ontwerpteams. Het definitieve ontwerp moet deze zomer klaar zijn en schooljaar 2021/2022 moet de campus in gebruik worden genomen.

De nieuwe school bestaat uit zes gebouwen. Een sporthal, het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum (havo/vwo), een kunst-, cultuur- en sciencegebouw, het Theda Mansholt College (vmbo), Praktijkschool George Martens en een gebouw met alle praktijklokalen waar ook het Noorderpoort (mbo) in wordt gevestigd. De gebouwen komen rond een centraal hart te staan waarbij de leerlingen en leraren zicht hebben op alle gebouwen. Het centrale hart gaat ook dienst doen als ontmoetingsplek.

Het kunst- en cultuurgebouw en ook de sporthal kunnen door derden worden gebruikt. ‘Het moet een pand van de gemeenschap worden’, zegt bestuurder John Wierenga. Dat geldt ook voor de omgeving die waarschijnlijk een parkachtig aanzien krijgt. De gemeente buigt zich over die inrichting.

Definitief ontwerp

De Unie Architecten, samen met Felixx Landschapsarchitecten, Technion Adviseurs, Alferink van Schieveen Ingenieurs en Sip de Bildt Bouwkostenadvies zijn aan de slag met het definitieve ontwerp dat deze zomer klaar moet zijn. Daarna wordt het aanbesteed en medio 2020 kan de eerste schep de grond in. Als alles goed gaat, kunnen leerlingen er in augustus 2021 in.

De nieuwe school wordt gebouwd vlak naast de havo/vwo aan de Pastorielaan in Appingedam, tussen het Damsterdiep en de N360 aan de Solwerderweg. De verschillende scholen zijn nu verspreid over diverse locaties. Met de nieuwbouw komt er een campus.

Bron: Dagblad van het Noorden

 

Reageer op dit artikel