nieuws

Uitslagen WAF Awards 2018

Architectuur

Uitslagen WAF Awards 2018
Station Amsterdam beeld: Jannes Linders

Twee Nederlandse projecten vielen dit jaar in de prijzen bij het World Architecture Festival. De Noord/Zuidlijn van Benthem Crouwel Architects, winnaar in de categorie infrastructuur, ging er met een hoofdprijs vandoor. Hotel Jakarta van SeARCH won de eerste prijs in de categorie hotel en leisure. De projecten zijn geselecteerd uit een shortlist van 550 projecten uit 47 landen.

Het World Architecture Festival wordt jaarlijks georganiseerd. Wat bijzonder is aan het evenement is dat de 550 genomineerde genomineerde architecten hun projecten presenteren voor een beoordelingspanel, maar ook voor de overige genomineerden zodat ook discussie kan ontstaan tussen de deelnemers. De panels kiezen voor elk van de 35 categorieën een winnaar. Vervolgens wordt door de ‘super jury ‘besloten welke deze projecten er met de hoofdprijzen vandoor gaan.

Deelname is niet voor iedereen weggelegd, inzenden kost 900-1000 per project. Circa veertig tot vijftig procent van de ingezonden projecten wordt genomineerd en mag deelnemen aan het festival.

De super jury van het festival bestond dit jaar uit Nathalie de Vries, Lesley Lokko, Manuelle Gautrand, Frederick Cooper Llosa en Li Xiaodong.

Noord/Zuidlijn

De Noord/Zuidlijn van Benthem Crouwel Architects was de winnaar in de categorie infrastructuur en won één van de hoofdprijzen: ‘The Amsterdam Prize 2018’. Elk jaar wordt er een prijs uitgereikt aan één van de inzendingen uit het land waar het evenement plaatsvindt. De Noord/Zuidlijn was afgelopen jaar ook de winnaar van de ARC 18 Architectuur Award.

De Amsterdamse Noord/Zuidlijn verbindt via een tien kilometer lange route het noorden en zuiden van de stad met elkaar. Ruim 20 jaar ontwerpen, overleggen, boren en bouwen bracht een indrukwekkend eindresultaat: Amsterdammers, forenzen, toeristen, dagjesmensen en metro-liefhebbers kunnen nu van station Noord naar station Zuid reizen in slechts 15 minuten, via zeven overzichtelijke, ruime en lichte stations.

Hotel Jakarta

Ook Hotel Jakarta van SeARCH viel in de prijzen, het hotel op de kop van Java-eiland is de winnaar in de categorie hotel en leisure.

Het ontwerp van het hotel heeft het architectenbureau opgevat als het bouwen van een biotoop. Het atrium van het project is een indrukwekkende binnentuin met een subtropisch klimaat. Zowel de afwerking en de draagconstructie zijn grotendeels in hout uitgevoerd.

Jakarta hotel, Amsterdam - SeARCH

Highly Commended

Het gebouw van de Universiteit van Amsterdam dat is gerenoveerd en verbouwd door het architectenbureau Alford Hall Monaghan Morris uit Londen, kreeg een eervolle vermelding. Het was genomineerd in de categorie new and old.

beeld Allford Hall Monaghan Morris

Nominaties woningbouw

Onder de genomineerden bevonden zich nog een aantal Nederlandse projecten. In de categorie woningbouw is de Pontsteiger door Arons en Gelauff, waarschijnlijk het meest controversiele project van het bureau, in de Houthaven van Amsterdam genomineerd.

Een ander, minder omstreden project van Arons en Gelauff, werd eveneens genomineerd: Wiener & Co aan de Oostburgergracht in Amsterdam. De opzet van het project refereert naar de historie van werven en scheepshellingen, met een publiek toegankelijk en een open verbinding naar het water.

Wiener-CO-arons-gelauff

Nominaties sport

Het door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Thialf in Heerenveen stond op de shortlist in de categorie sport.

Thialf_ZJA_DAY_RoyKlompmaker_01

Ook Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, ontworpen door FaulknerBrowns Architects is in de categorie sport genomineerd. Het gebouw huisvest verschillende zalen voor zowel professionals als amateursport en heeft tegelijk een sterke educatieve functie. De gebruikers richten zich op sportbeoefening, -onderwijs en -wetenschap.

Bekijk ook het tweede deel van dit artikel:

Reageer op dit artikel