nieuws

Uitslag ontwerpwedstrijd nieuwe accelerator Wetenschapspark Arenberg (B)

Architectuur

Uitslag ontwerpwedstrijd nieuwe accelerator Wetenschapspark Arenberg (B)

Proof of the sum, SVR-architects, Exilab en Studiebureau Riessauw hebben de ontwerpwedstrijd voor een nieuwe accelerator op Wetenschapspark Arenberg gewonnen. Op het park zijn reeds de bio-incubatoren I, II en III gerealiseerd, hieraan wordt nu een vierde gebouw toegevoegd onder de naam ‘Arenberg Accelerator’.

Om startende en groeiende bedrijven te ondersteunen is in het verleden Bio-Incubator Leuven opgericht, door KU Leuven, VIB, Aveve en LSRP. Bio-incubator Leuven legt zich volledig toe op de omkadering van onderzoeksgedreven biotechbedrijven. Bio-incubator beschikt over multifunctionele en flexibele kantoor- en laboratoriumruimte en biedt facilitaire, logistieke en milieutechnische ondersteuning aan biotechnologische bedrijven met een groot groeipotentieel. Op het wetenschapspark heeft Bio-incubator reeds de bio-incubatoren I, II en III gerealiseerd. Op korte termijn komt wordt een vierde gebouw aan de portefeuille toegevoegd onder de naam: ‘Arenberg Accelerator’.

Proof_Arenberg_Accelerator

Programma

Het accelerator-gebouw richt zich op groeiende bedrijven en zal op bijna 9.000m2 ruimte bieden aan afzonderlijk verhuurbare lab-kantoor-units en een groot aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals vergaderfaciliteiten, overlegplekken en een cafetaria. Tot slot biedt het gebouw onderdak aan opslagruimtes en parkeerplaatsen.

Kennisdeling

Proof of the sum, SVR -architects, Exilab en Studiebureau Riessauw zet samen met de opdrachtgever in op een aantal drijfveren. Versterken van kennisdeling tussen de diverse gebruikers staat centraal in het programmatische en functionele ontwerp van het project. Een ruimtelijk spel van verhuurbare units en gemeenschappelijke ruimtes, strategisch verdeeld over een duplex en triplex, zorgen ervoor dat het volledige gebouw onbewust door elke huurder wordt gebruikt. Verwachte en onverwachte ontmoetingen worden door het bouwprogramma gestimuleerd. De cafetaria en het vergadercentrum hebben een aantrekkende werking op de andere campusgebruikers, en bevordert daarmee de kruisbestuiving tussen verschillende technologieën.

De onbekende en wisselende onderzoeksvraag van de gebruikers vraagt een hoge mate van gebouwflexibiliteit. Units kunnen samengevoegd worden, het ringconcept van de technieken laat een vrije plaatsing van apparatuur toe en de grote overspanningen met hoge vloerlasten kunnen anticiperen op wisselend gebruik. Tot slot participeert Wetenschapspark Leuven  in het project ‘Leuven2030’, een gezamenlijk initiatief van Leuvense inwoners, bedrijven en instellingen om te streven naar een klimaatneutraal Leuven. In het ontwerp staan energie-efficiëntie en duurzame materiaalkeuze dan ook centraal.

Proof_Arenberg_Accelerator

 

Wetenschapspark Arenberg

Wetenschapspark Arenberg wil de hightechregio Leuven versterken met een stimulerende omgeving en een goed uitgebouwde infrastructuur. Op die manier wil het wetenschapspark  jonge, hightech bedrijven en (internationale) R&D-intensieve ondernemingen ondersteunen die op lange termijn willen samenwerken rond onderzoek in de regio Leuven. De locatie biedt multifunctionele kantoorruimte, laboratoria en ondersteunende diensten. De bedrijven die zich hier vestigen bevinden zich op het snijvlak van IT, biotech en mechatronica.

Het kenniscluster ligt aan de Koning Boudewijnlaan die de E40 en E314 verbindt met het centrum van Leuven en bevindt zich op wandelafstand van Imec en de universitaire campus Arenberg van de groep Wetenschap & Technologie.

Planning

Op dit ogenblik wordt de aanvraag van de omgevingsvergunning voorbereid. De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien voor begin 2020.

Lees meer

Foto's

Reageer op dit artikel