nieuws

Shortlist EU Mies Award 2019 bekend: 2 Nederlandse en 4 Belgische projecten

Architectuur

Shortlist EU Mies Award 2019 bekend: 2 Nederlandse en 4 Belgische projecten
Shortlist EU Mies Award 2019

40 projecten zijn geselecteerd voor de shortlist van de EU Mies Award 2019. In totaal staan en twee projecten uit Nederland en vier projecten uit België op de lijst. Dat hebben de Europese commissie en de Fundació Mies van der Rohe bekend gemaakt.

Uit Nederland heeft de jury het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg bij Leeuwarden door STUDIO MAKS en JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES en het Musis Sacrum in Arnhem door van Dongen-Koschuch Architects and planners op de shortlist geplaatst.

Uit België staan De Krook in Gent door RCR Arquitectes en COUSSÉE & GORIS architecten en Ryhove in Gent door TRANSarchitectuurstedenbouw op de lijst. Architecten de vylder vinck taillieu staat zelfs twee keer op de shortlist met Kapelleveld in Ternat en PC CARITAS in Melle.

Daarnaast zijn er een aantal bureaus geselecteerd met projecten in het buitenland. OMA staat op de lijst met het Lafayette Anticipations in Parijs (FR). Ook staan OFFICE Kersten Geers David Van Severen met het Solo House in Matarraña (ES) en 51N4E met het Skanderbeg Plein in Tirana (AL) op de shortlist.

383 Nominaties

De 40 projecten zijn geselecteerd uit een totaal van 383 nominaties uit 38 landen. Op deze lijst stonden zeven projecten uit Nederland en 21 projecten uit België. Spanje voerde de lijst aan met 27 nominaties.

Bekijk alle Nederlandse en Belgische nominaties

 

Onderstaand het overzicht van de Nederlandse en Belgische projecten op de shortlist.

Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg bij Leeuwarden door STUDIO MAKS en JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES

STUDIO MAKS en JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES ontwierpen een paviljoen als uitbreiding van een bestaand landhuis. De drie glazen gevels volgen de bestaande lijnen in de omgeving, waardoor de nieuwbouw onderdeel uit gaat maken van het landschap. Het resulteert in een bezoekerspaviljoen dat de ervaring van het park zowel van binnen als van buiten versterkt.

beeld Iwan Baan

Het project is in 2017 ook uitgeroepen tot winnaar van onze ARC17 Detail Award. De jury was enthousiast over de manier waarop het uitdagend architectonisch concept tot het maximaal haalbare is doorgevoerd. De vernieuwende details dragen daarbij bij aan een bijzonder transparant en minimalistisch paviljoen.

De Krook in Gent (B) door RCR Arquitectes en COUSSÉE & GORIS architecten

In een bocht van de Muinkschelde hebben RCR Arquitectes en COUSSÉE & GORIS architecten de nieuwe stadsbibliotheek van Gent gerealiseerd. Het gebouw kenmerkt zich door de opvallende horizontale lijnen in gevel. Daardoor ontstaat een bijzondere gelaagdheid van staal en glas.

De Krook in Gent (B) door RCR Arquitectes en COUSSÉE & GORIS architecten, beeld Hisao Suzukibeeld Hisao Suzuki

Een nieuw plein biedt toegang tot de bibliotheek waar brede trappen de bezoeker verder door het gebouw leiden. Verticale vides zorgen voor een visuele verbinding tussen de verschillende verdiepingen. Zo ontstaat een bijzonder landschap waar mensen rustig kunnen lezen, studeren en ontmoeten.

Kapelleveld in Ternat (B) door architecten de vylder vinck taillieu

Woonzorgcentrum Kapelleveld in Ternat bestaat uit 57 zorgkamers en 41 assistentwoningen. Architecten de vylder vinck taillieu realiseert een uitwaaierende typologie die de relatie aangaat met het landschap. Deze verspringingen geven een nieuwe ruimtelijke sfeer aan zowel de gangen als de woningen.

Kapelleveld in Ternat (B) door architecten de vylder vinck taillieu, beeld Filip Dujardinbeeld Filip Dujardin

Lafayette Anticipations in Parijs (FR) door OMA

Voor Fondation d’Entreprise Galeries Lafayette renoveerde OMA een oud gebouw uit de negentiende eeuw. In het Lafayette Anticipations zijn verschillende tentoonstellings- en productieruimtes met een focus op creatie, innovatie en onderzoek. Op de binnenplaats bouwde OMA een tentoonstellingstoren met mobiele platforms, die diverse ruimtelijke configuraties mogelijk maken.

Lafayette Anticipations in Parijs (FR) door OMA, beeld Vinciane Lebrun-Verguethen en Clément Périssébeeld Vinciane Lebrun-Verguethen en Clément Périssé

Musis Sacrum in Arnhem door van Dongen-Koschuch Architects and planners

Van Dongen-Koschuch Architects & Planners transformeerde het bestaande Musisgebouw uit 1847 naar een modern ensemble in een aantrekkelijk groene parkomgeving. De nieuwbouw is vormgegeven als een alzijdig paviljoen in het park dat het monumentale gebouw op respectvolle wijze aanvult.

beeld Bart van Hoek

Het gebouw was eerder genomineerd voor de ARC17 Detail Award. De jury waardeerde het krachtige verhaal waarbij park en concertzaal in directe verbinding met elkaar staan door een enorme glazen schuifwand. Daarnaast was zij te spreken over de zorgvuldigheid in het afwerkingsniveau dat over de gehele linie is bereikt.

PC CARITAS in Melle (B) door architecten de vylder vinck taillieu

Architecten de vylder vinck taillieu geeft een nieuwe toekomst aan het historische psychiatrisch centrum in Melle. Het bestaande paviljoen uit 1908 was deels gesloopt. In deze ruïne komt een monumentale buitenruimte voor zowel de patiënten als de medewerkers.

PC CARITAS in Melle (B) door architecten de vylder vinck taillieu, beeld Filip Dujardinbeeld Filip Dujardin

Nieuwe interventies zijn duidelijk te herkennen aan de opvallende groene kleur van de balken. Door opengebroken muren ontstaat een nieuwe aaneenschakeling van de verschillende ruimtes. Zo ontstaat een spannende architectuur die uitnodigt tot een nieuw gebruik van het oude gebouw.

Ryhove in Gent (B) door TRANSarchitectuurstedenbouw

Voor de renovatie en uitbreiding van een werkplaats in Gent stond TRANSarchitectuurstedenbouw voor een moeilijke opgave. Het industriële gebouw moest aansluiting vinden bij de omringende woonwijk. Door de maatvoering van de rijtjeswoningen aan te houden, zoekt het gebouw aansluiting met de wijk.

Ryhove in Gent (B) door TRANSarchitectuurstedenbouw, beeld Stijn Bollaertbeeld Stijn Bollaert

In het interieur is dit concept doorgezet. Elke werkplek blijkt opnieuw gebaseerd te zijn op de maatvoering van de woningbouw. Zo krijgen de werknemers een vertrouwde plek binnen de grotere werkplaats.

Skanderbeg Plein in Tirana (AL) door 51N4E

Voor de herstructurering van het Skanderbeg Plein in Tirana realiseert 51N4E, in samenwerking met de Albanese kunstenaar Anro Sala, een bijzonder voetgangersgebied. Het plein manifesteert zich als een ‘void’ in de drukke stad. Door specifieke groene zones in te richten ontstaat een interessante afwisseling tussen de verschillende gebieden.

Skanderbeg Plein in Tirana (AL) door 51N4E, beeld Filip Dujardinbeeld Filip Dujardin

Solo House in Matarraña (ES) door OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Op een plateau in de bossen van Matarraña realiseerde OFFICE Kersten Geers David Van Severen een bijzondere villa met panoramisch uitzicht over de bijzondere wildernis. Het ontwerp gaat uit van een ‘onzichtbare architectuur’ die de kwaliteiten van het landschap omarmt.

Solo House in Matarraña (ES) door OFFICE Kersten Geers David Van Severen, beeld Bas Princenbeeld Bas Princen

Het ronde dak, met een diameter van 45 meter, markeert het bewoonde oppervlak. Vier rijen met kolommen markeren de beschermde delen van de woning. Voor de rest is alles open gelaten en gaan villa en landschap in elkaar over.

 

EU Mies Award

De EU Mies Award is een tweejaarlijkse prijs voor moderne Europese architectuur. De selectieprocedure bestaat uit verschillende fasen. In eerste instantie draagt een onafhankelijke groep van experts uit verschillende landen de genomineerde projecten voor.

Vervolgens maakt de jury, bestaande uit Dorte Mandrup,George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu,Kamiel Klaasse, María Langarita en Frank McDonald, een shortlist met 40 projecten waar zij de vijf finalisten uit selecteert. Na een bezoek aan deze finalisten maakt zij uiteindelijk in april de winnaar van de prijs bekend.

Twee jaar geleden won de DeFlat Kleiburg in Amsterdam door NL Architects en XVW Architectuur de EU Mies Award 2017. De jury had veel waardering voor de manier waarop het project nieuw leven heeft geblazen in de oude flat in de Bijlmermeer.

Lees ook

 

 

Reageer op dit artikel