nieuws

Paviljoen voor nieuwe ING-campus Amsterdam

Architectuur

Paviljoen voor nieuwe ING-campus Amsterdam

Op de campus van ING in Amsterdam Zuidoost is een nieuw paviljoen van 900 m2 in aanbouw naar een ontwerp van Powerhouse Company. Na oplevering wordt het paviljoen het hart van de campus maar ook een hoogwaardig restaurant voor ontbijt, lunch en diner en een multifunctionele ruimte voor medewerkers op de campus, ondernemers, omwonenden, studenten en bezoekers.

Toelichting: Powerhouse Company

De zachte ronde vorm en de synergie met landschap en omgeving kenmerken het paviljoen. Powerhouse Company werkt met een mix van subtiele en heldere gebaren. Het resultaat is een moderne en tijdloze esthetiek in combinatie met dynamische kenmerken zoals verschillende plafondhoogten en toepassing van rijke kleuren en materialen. Met een nauwkeurige aansluiting op het landschap creëert het paviljoen een harmonieuze sfeer. De continuïteit van de trap aan de noordgevel en de groene Tichelaar tegels op de noord- en oostgevel dragen daaraan bij. Ook het houten plafond en de betonnen traptreden die van binnen naar buiten doorlopen versterken de verbinding met de omgeving.

“We hebben het paviljoen zo ontworpen dat het naadloos aansluit op de omgeving. Hierdoor ontstaat een dynamische relatie tussen binnen en buiten. De combinatie van een heldere glazen gevel en natuurlijke materialen en kleuren, zorgt voor een subtiele overgang tussen binnen en buiten. Het gebruik van sterke kleuren en zachte texturen in het interieur creëert vervolgens een intieme binnenruimte met het comfort van een woonkamer,” aldus Stijn Kemper, partner van Powerhouse Company.

Powerhouse Company Paviljoen ING Campus Adam Zuidoost

Sculpturaal meubelstuk

Het houten element dat de kern van het gebouw vormt, dient niet alleen als structurele steun voor het dak maar ook als sculpturaal meubelstuk. In combinatie met de transparante gevel creëert dit vrijstaande element een uitgesproken ontwerp dat wordt versterkt door de lichte helling van het dak. Op geen enkel punt komt het element in contact met de glazen gevel, waardoor panoramisch uitzicht en circulatie rond de kern mogelijk is. Powerhouse Company heeft nauw samengewerkt met leveranciers om tot innovatieve oplossingen te komen. Oplossingen die niet alleen de esthetiek van het ontwerp versterken maar ook voorzien in duurzame licht- en temperatuurregeling. De glazen gevel, geproduceerd door iFS building systems, is zorgvuldig ontwikkeld om volledige transparantie te bieden.

Powerhouse Company Paviljoen ING Campus Adam Zuidoost

Interieur restaurant begane grond

Restaurant The Traveller

Michiel Deenik, Neal Valentijn en Jeroen van Brussel vestigen hun nieuwe restaurant The Traveller in het paviljoen. Geïnspireerd door de multiculturele sfeer van de wijk, bevat het menu authentieke gerechten uit de hele wereld. Het interieurontwerp van het restaurant is tot stand gekomen in samenwerking met Studio BvanB en OFFICE RBGV. Het flexibele ontwerp van de bovenste verdieping van de houten kern faciliteert multifunctionele programma’s zoals vergaderingen, sociale activiteiten en culturele evenementen.

Samenwerking

De bouw van het paviljoen wordt naar verwachting de tweede helft van 2019 voltooid. Het architectenbureau won in 2016 de ontwerpwedstrijd voor het paviljoen. Het bureau heeft in samenwerking met Benthem Crouwel Architects (verantwoordelijk voor het ING-hoofdkantoor) en karres+brands (de oorspronkelijke masterplanner en landschapsontwerper van de campus) de uitgangspunten van het oorspronkelijke project in het paviljoenontwerp geïntegreerd.

Projectgegevens

Locatie: Amsterdam
Oppervlakte: 900m2
Typologie: Paviljoen, Restaurant
Periode: 2016 – 2019
Status: In uitvoering
Project initiator: ING
Opdrachtgever (Paviljoen): OVG Real Estate en G&S Vastgoed
Opdrachtgever (Interieur): The Traveller- Michiel Deenik, Neal Valentijn en Jeroen van Brussel
Interieurontwerp: Powerhouse Company en Studio BvanB in samenwerking met OFFICE RBGV
Partner in charge: Stijn Kemper
Project team: Stijn Kemper, Nanne de Ru, Robbert Verheij, Gerben Knol, Alex Niemantsverdriet, Bjørn Andreassen, Erwin van Strien, Fernando Diez, Franca Houg, Gert Ververs, Helena Tse, Koen van den Dungen, Lesia Topolnyk, Max Tala Nossin, Melanie Lo, Mike Hansen, Peter Lee, Stefan de Meijer, Rafael Zarza García, Thowalfakar Humady
Licht ontwerp: Studio Rublek
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Installatieadviseur: Deerns Raadgevende Ingenieurs
Bouw fysica & brandveiligheid: DGMR
Adviseur bouwkosten: Basalt
Project management interieurontwerp: JOBS Project Management – Jacob den Besten
Aannemer paviljoen: G&S Bouw
Aannemer interieur: Roord Binnenbouw

Lees ook:

 

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel