nieuws

Paul de Ruiter: ‘duurzaamheid leeft’

Architectuur

Paul de Ruiter: ‘duurzaamheid leeft’
Paul de Ruiter tijdens het projectbezoek van de redactie van de Architect aan het QO Amsterdam. Beeld Harm Tilman

Paul de Ruiter streeft in zijn ontwerpen naar LEED-platinum, bijvoorbeeld bij de bouw van het QO Hotel in Amsterdam. Volgens de architect is dit gelukt, ‘maar ging het niet vanzelf’, zo schrijven de collega’s van Cobouw in een interview met de architect die momenteel geliefd is bij opdrachtgevers en bij aannemers. Bij deze laatste groep vooral vanwege zijn samenwerking.

De samenwerking met aannemers is voor De Ruiter vanzelfsprekend. Waar het tussen architecten en bouwers nog wel eens wil schuren en botsen – de architect hecht aan het ontwerp; het draagt zíjn signatuur, de aannemer wil vooral snel – betrekt De Ruiter bouwers vanaf scratch bij zijn ontwerpen. Bij constructies zoals Design en Build en pps is samenwerking nog eens extra belangrijk. ‘Voorheen was het: de architect ontwerpt iets en de aannemer bouwt dit. Die hadden dan nog wel eens strijd over wat er nu precies bedacht was. Bij design en build en pps moet je voor een langere periode nadenken over je gebouw en de consequenties van je ontwerp. Duurzaamheid is synoniem aan de lange termijn. Het gaat over intelligentie, intelligent ontwerpen en bouwen, dat moet je samen doen.’

Volgens De Ruiter krijgen architecten en aannemers steeds meer respect voor elkaars ambacht. “Aannemers worden bouwers; ze denken na over design en build. Dat is een heel andere rol dan een bestek uitrekenen en uitvoeren.” Al verlopen die avances niet altijd vlekkeloos, weet hij. “Sommige aannemers denken: wat kan nu een architect? Die kan bij wijze van spreken alleen maar de kleur bepalen. Wat een architect goed kan is integraal nadenken; hij kan als geen ander alles – van constructies en installaties tot de wensen van opdrachtgevers – vertalen tot een geheel. Een aannemer weet dat hij daar de architect voor nodig heeft, en vice versa.”

'Duurzaamheid is synoniem aan de lange termijn. Het gaat over intelligentie, intelligent ontwerpen en bouwen, dat moet je samen doen.'

Op de vraag van de Cobouw-collega’s of aannemers en architecten straks onder een paraplu komen zegt De Ruiter:   “Dat denk ik niet. De kracht van de architect is juist dat hij onafhankelijk denkt en van alle ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen iets goeds kan maken, iets moois wat goed functioneert en er van buiten ook nog eens goed uitziet. Daar heb je creativiteit en oplossingsgerichtheid voor nodig. De architect in een aannemersbedrijf integreren komt het resultaat vaak niet ten goede. Dan sta je in dienst van de aannemer. Het spanningsveld tussen wat de architect inbrengt en wat de aannemer inbrengt: dat zorgt juist voor verrassende oplossingen.”

Crisisresistent

Paul de Ruiter richt zich vanaf de start van zijn bureau op duurzame ontwerpen. Met succes. Hij groeide uit tot een van de belangrijkste architecten op dit gebied. Dat maakte het bureau crisisresistent, meent de architect. “Duurzaamheid leeft. Als opdrachtgevers zich dan afvragen: bij wie moeten we zijn?, komen ze snel bij ons terecht. Wij hebben vaak een streep voor omdat we ‘verse’ referenties hebben. In een crisis is het best wel moeilijk je portfolio op orde te krijgen.”

Bij De Ruiters ontwerpen staat de mens centraal. Of, in zijn woorden: “Het is belangrijk dat je in een gebouw lekker werkt. Dat er een ziel in zit, dat je er energie van krijgt, je er gezond en productiever in bent. Ook dat is duurzaamheid.”

Werkwijze

Die keuze is allesbepalend voor zijn werkwijze. De Ruiter ontwerpt van binnen naar buiten. Niet dat de buitenkant er niet toe doet. “Het gaat om de integraliteit. Het moet er ook mooi uitzien. Het gaat erom dat alles klopt. Wat wij interessant vinden is dat het niet alleen mooi is, maar dat je ook kunt uitleggen dat het ook nog slim is in klimaattechnische zin, niet alleen voor mensen, maar ook voor de aarde en het milieu. Een soort innerlijke schoonheid.” Die integrale benadering noopt volgens De Ruiter automatisch tot samenwerking met de aannemer, een vanzelfsprekendheid volgens de architect.

Lees meer op de website van Cobouw

Lees ook

ARC18: QO Amsterdam – Mulderblauw i.s.m. Paul de Ruiter architects

Videoverslag QO Amsterdam

Reageer op dit artikel