nieuws

Ontwikkeling 5Tracks Breda stap dichterbij

Architectuur

Ontwikkeling 5Tracks Breda stap dichterbij
Een impressie van 5Tracks aan de Stationslaan. (Foto: Shift architecture urbanism)

Powerhouse Company en Shift Architecture Urbanism presenteerde in 2015 hun plannen voor het nieuwe stationsgebied in Breda. De bouw van het uit drie gebouwen bestaande 5Tracks tussen station en gerechtsgebouw start uiterlijk eind 2019 of begin 2020. Dat werd duidelijk bij de ondertekening eind december van de ontwikkel- en koopovereenkomst tussen de gemeente Breda en consortium 5tracks .

Het planconcept van 5Tracks is gebaseerd op drie gebouwen: Uptown, naast het nieuwe gerechtsgebouw heeft vooral veel chique kantoren. Het flexibele ontwerp maakt het mogelijk om verschillende grote kantoren te realiseren (500, 1000 of 2000m2) per vloer met een variatie aan inrichtingsmogelijkheden: van cellenkantoren tot kantoortuin. Downtown heeft een hotel naast het station en Midtown is het informele en creatieve hart met woningen op de bovenste vijf lagen. De woningen zijn georiënteerd op de zon en profiteren maximaal van het uitzicht op het stationsgebied en de Bredase binnenstad. In Midtown zit een grote huiskamer op de  begane grond die direct toegang geeft tot het park.  Ieder gebouw kent een zo zijn eigen mix van de vijf functies.  Er komen circa 150 appartementen, in totaal is er 15.000 m2 aan kantoren.

nieuwbouw Breda 5Tracks

Duurzaam

Het plan 5Tracks heeft een stevige duurzaamheidsambitie. Onder meer door de inzet van WKO (warmte koude opslag), de compacte footprint en het daklandschap boven de parkeervoorziening. Groen is essentieel voor prettig wonen in de stad. Het stimuleren van biodiversiteit vormt daarom één van de speerpunten in onze projecten.

Consortium

5Tracks is een ontwikkeling van Synschroon en J.P. van Eesteren, Powerhouse Company en Shift Architecture Urbanism. De naam is een knipoog naar de sporen van het station. De vijf sporen worden wonen, eten, hotel, kantoor en recreëren.  Het consortium verwacht dat er deze zomer een definitief ontwerp is. Een belegger is er nog niet. 5Tracks en de gemeente Breda constateren op basis van een haalbaarheidsonderzoek dat de plannen op alle onderdelen (programma, markt, kwalitatief/stedebouwkundig, ruimtelijk, maatschappelijk en financieel) haalbaar zijn. Daarmee is de weg vrij naar de realisatie van een gezichtsbepalend gebouw aan een groen park langs het spoor.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

 

 

Reageer op dit artikel