nieuws

Nieuwe leden voor Akademie van Kunsten

Architectuur

Nieuwe leden voor Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten selecteerden acht nieuwe leden. Onder hen Riek Bakker, Claudy Jongstra en Fiona Tan De nieuwe leden worden gekozen op grond van nominaties. Op 28 maart is de installatie.

Riek Bakker

Stedenbouwkundige Riek Bakker (1944) werd bekend als directeur stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Bekende projecten van haar zijn bijvoorbeeld De Kop van Zuid in Rotterdam en Leidsche Rijn in Utrecht. Riek Bakker staat bekend als betrokken en onverschrokken. In haar aanpak vormt participatie van betrokkenen de kern. Ze was ook hoogleraar Urban Planning aan de Technische Universiteit Eindhoven. Nu werkt zij vanuit haar bureau Riek Bakker Advies aan projecten als de aanleg van de Noordrand Zevenbergen, de Piushaven Tilburg en de Visie Krimpenerwaard. In 2014 ontving ze de ARC Oeuvre Award en in 2015 werd ze geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Riek Bakker 2019

Riek Bakker

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra (1963) is bekend van haar monumentale kunstwerken en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. Haar bekendheid groeide toen haar werk in Star Wars werd gebruikt. Maar haar oeuvre beslaat veel meer: naast monumentale installaties in vele openbare gebouwen in Nederland en de Verenigde Staten, is haar werk te vinden in particuliere en museale collecties. Bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en San Francisco en het Victoria and Albert Museum in Londen. Jongstra stelt niet alleen duurzaamheid, biodiversiteit, ecologie en onderzoek centraal, maar ook het behoud van tacit knowledge, bevordering van inclusiviteit en gemeenschappen (community). Met haar reizende installatie, ‘Woven Skin’, vraagt zij aandacht voor deze essentiële waarden, ten behoeve van het behoud van de mensheid en de aarde. Ze zoekt actief naar verbanden met de wetenschap en het bedrijfsleven. Claudy Jongstra draagt ook kennis over, bijvoorbeeld met de stichting Farm of the World bij haar woonplaats in Friesland.

Claudy Jongstra. Beeld Pieter van den Boogert

Claudy Jongstra. Beeld Pieter van den Boogert

Fiona Tan

Beeldend kunstenaar Fiona Tan (1966) is internationaal bekend geworden met haar audiovisuele installaties, waarin verkenningen van het geheugen, tijd, geschiedenis en de rol van visuele beelden centraal staan. Ze stelt fundamentele vragen over het gebruik van film en fotografie om verhalen en herinneringen mee op te halen. Tan stelt de complexiteit tussen afkomst, kunst, wetenschap, en het gebruik van ‘nieuwe media’ in de 21e eeuw aan de kaak. Haar werk is tentoongesteld in onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt, het Philadelphia Museum of Art, het BALTIC Centre for Contemporary Art (Gateshead) en Bonniers Konsthall (Stockholm). In 2017 won zij de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 2019 ontvangt Tan de Spectrum International Prize for Photography.

Fiona Tan Akademie van Kunsten

Fiona Tan. Beeld: A. van Leeuwarden

Naast Riek Bakker, Claudy Jongstra en Fiona Tan zijn ook Krisztina de Châtel (1943), Anthony Heidweiller (1961), Charl Landvreugd (1971), Nelleke Noordervliet (1945) en Gwyneth Wentink (1981) toegetreden als lid van de Akademie van Kunsten.

Vooraanstaand

Leden van de Akademie van Kunsten hebben zich bewezen in hun vak en willen een bijdrage leveren aan het werk van de Akademie: door de stem van de kunsten te vertolken in de samenleving en door de samenwerking tussen kunst en wetenschap te stimuleren. Het belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie. Bij de selectie heeft een commissie bestaande uit leden van de Akademie van Kunsten, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en De Jonge Akademie ook rekening gehouden met gender en met spreiding over disciplines. De nominatieprocedure stond dit jaar open voor iedereen.

Lees ook

 

 

 

Reageer op dit artikel