nieuws

Maak< en NEXIT bundelen krachten

Architectuur

Maak< en NEXIT bundelen krachten
Vogelvlucht Het Immendaal door Maak

Twee Arnhemse architectenbureaus zijn een structureel samenwerkingsverband aangegaan. In deze samenwerking willen zij zich onder andere richten op een nieuwe aanpak van de grote opgaven in de zorgsector.

Het betreft de bureaus NEXIT en Maak<architectuur. Hun gedeelde visie over hoe architecten passend vorm zouden kunnen geven aan de woonbehoeften voor ouderen in verschillende stadia van dementie hebben voor een samenwerkingsverband, onder de naam maak<NEXIT, gezorgd. Addy de Boer van NEXIT maakte de dilemma’s van zorginstellingen van dichtbij mee, terwijl Jean-Paul Kerstens van Maak< vanuit zijn rijke ervaring in de zorgwereld zich volop verdiepte in innovaties en co-creatieprocessen met zorgpartners.

maak<NEXIT, van links naar rechts: Addy de Boer en Wilbert de Haan (NEXIT), Jean-Paul Kerstens en Tom Kretschmann (Maak<).

Beschikbaarheid

Met de toename van het aantal ouderen stijgt de zorgvraag terwijl de beschikbaarheid van mantelzorgers terugloopt. Het levert nieuwe ruimtelijke vraagstukken op rondom het samenleven van generaties in de wijken, zo signaleren beide bureaus. Zowel Maak< als NEXIT zien de urgentie van deze opgaven dan ook als een kerntaak voor de architect. Hun aanpak gaat uit van co-creatie in een open netwerk, zodat ervaringen en inzichten van velen samenkomen.

Immendaal_Impressie-doorsnede

Het Immendaal door maak<NEXIT

Onlangs verwierf de combinatie maak<NEXIT na een uitgebreide selectieprocedure een omvangrijke opgave op Het Immendaal in de Veluwse bossen. Atlant Zorggroep gaat rond het te restaureren sanatorium een woonomgeving creëren voor tachtig mensen met gevorderde dementie. Wonen te midden van tuinen en dieren waar een dorpshuis met kinderdagverblijf en een bed&breakfast extra faciliteiten en ontmoeting creëren. Dit jaar zullen de plannen nader vorm krijgen om in 2020 van start te kunnen gaan met de realisatie.

Lees meer

 

Reageer op dit artikel