nieuws

Duurzame drijvende woonwijk Schoonschip nadert voltooiing

Architectuur

Duurzame drijvende woonwijk Schoonschip nadert voltooiing

Dit jaar krijgt Amsterdam de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa met de naam ‘Schoonschip’. Onlangs zijn de eerste zeven woonboten de locatie binnengesleept. Architectenbureau Space&Matter en Waterloft stonden aan de basis van het idee dat zijn oorsprong krijgt in 2011.

Schoonschip komt in Buiksloterham, in het Johan van Hasseltkanaal een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord. De wijk gaat ruimte bieden aan 46 huishoudens en één collectieve gebruikersplek, op 30 waterkavels. De eerste 7 waterwoningen zijn eind 2018 gearriveerd, de rest volgt in de loop van 2019. In totaal vestigen zich 46 huishoudens en iets meer dan 100 bewoners.

Schoonschip Issue_Septembernummer_2017

Op het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord ontstaat de komende jaren de drijvende woonwijk Schoonschip. Beeld: Space&Matter

De waterwoningen zijn zeer goed geïsoleerd (EPC = maximaal 0) en worden niet aangesloten op het aardgasnet. Warmtepompen zorgen met aan het water ontrokken warmte voor de verwarming. Passieve zonnewarmte ondersteunt de verwarming die ook wordt ingeschakeld voor het tapwater. Een WTW-installatie zorgt voor hergebruik van de warmte. PV-zonnepanelen zorgen voor elektriciteit.

Alle woningen zijn aangesloten op een gezamenlijk smartgrid waarmee de opgewekte elektriciteit onderling is uit te wisselen. De 46 huishoudens krijgen slechts één aansluiting op het landelijke energienet. Er komt een gescheiden stroom voor de afvoer van grijs water (uit vaatwasser, wasmachine) en zwart water (uit toilet). In een pilot in samenwerking met Waternet wordt het zwarte water op termijn afgevoerd naar een bioraffinaderij, om het te vergisten en om te zetten in energie. Alle woningen krijgen een groen dak dat minimaal 1/3 van het dakoppervlak moet beslaan.

Half februari en in april worden er nog meer huizen naar het Johan van Hasseltkanaal gevaren. De oplevering staat gepland voor april 2019.

Lees ook:

Reageer op dit artikel