nieuws

Delft Zuid wordt eerste energieneutrale station van Nederland

Architectuur

Delft Zuid wordt eerste energieneutrale station van Nederland
Station Delft Zuid door Benthem Crouwel Architects. Beeld: Jannes Linders

Delft Zuid wordt het eerste energieneutrale station van Nederland. Onder meer liften, verlichting en kaartautomaten worden van elektriciteit voorzien die wordt opgewekt door een revolutionair dak, dat volledig uit zonnepanelen gaat bestaan. Voor het ontwerp is Benthem Crouwel Architects ingeschakeld.

Volgens spoorbeheerder ProRail is sprake van ‘een reuzenstap op het gebied van duurzaamheid’. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de gemeente Delft en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Station Delft Zuid door Benthem Crouwel Architects. Beeld: Jannes Linders

Beeld: Jannes Linders

De verbouwing is onderdeel van een groter project dat het station geschikt maakt voor de spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Delft.
Hierdoor kunnen tussen Rotterdam en Den Haag, een van de drukste spoorverbindingen van ons land, straks veertien treinen per uur rijden. Reizigers in beide richtingen kunnen dan om de paar minuten de trein nemen. Verder wordt door de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers de Technische Universiteit Delft ook beter bereikbaar.

Station Delft Zuid door Benthem Crouwel Architects. Beeld: Jannes Linders

Beeld: Jannes Linders

Het duurzame station moet in 2023 zijn opgeleverd. De kosten voor het dak van zonnepanelen bedragen 2,4 miljoen euro. Hiervan neemt de gemeente Delft 1,8 miljoen euro voor haar rekening. De rest wordt bijgelegd door de Rijksoverheid.

Station Delft Zuid door Benthem Crouwel Architects. Beeld: Jannes Linders

Beeld: Jannes Linders

ProRail neemt ook bij andere stations duurzame maatregelen, zoals het aanbrengen van zuinige ledverlichting. Ook wordt gekeken naar ‘groenere’ elektronische informatieborden.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel