nieuws

Chirec-ziekenhuis in Brussel door Assar

Architectuur

Chirec-ziekenhuis in Brussel door Assar

Het Brusselse architectenbureau Assar ontwierp het nieuwe gebouw van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell (Chirec) op de Delta-site in Brussel. De moderne architectuur is volledig afgestemd op het optimaal functioneren van een ziekenhuis. Alles in het nieuwe ziekenhuis werd niet gebouwd rondom het medische aanbod, maar met een focus op de patiënt, zo schrijft Bouwkroniek.be op haar website.

Het architectenbureau Assar, dat eerder al werkte aan het nieuwe Navo-hoofdkwartier, de Madoutoren en de Koninklijke Militaire School, tekende een energiezuinig gebouw met een oppervlakte van 104.000 m² verdeeld over zeven bouwlagen waarvan twee ondergronds. Het gebouw is niet-energiepassief, maar wel zeer performant met warmtekrachtkoppeling, liefst 180 putten voor geothermie, 140 m² zonnepanelen en warmtepompen.

Het nieuwe ziekenhuis werd zo geconcipieerd dat verplaatsingen zo optimaal mogelijk kunnen verlopen. Op die manier hoeft men vanuit de spoedafdeling maar de gang te doorkruisen om de dienst Beeldvorming te bereiken, een andere gang voor de operatiekamer of nog een andere voor de intensieve zorgen. Alles is vlakbij, op dezelfde verdieping. En ook de bezoeker vindt makkelijk zijn weg: het gebouw is opgetrokken in stervorm rondom een centraal atrium van waaruit de patiënt toegang heeft tot alle diensten zonder dat hij het hele ziekenhuis moet doorkruisen.

Lees meer op Bouwkroniek.be

Reageer op dit artikel