nieuws

Video: Serge Schoemaker over lichtinstallatie ‘Transmission’ voor Amsterdam Light Festival 2018

Architectuur

Video: Serge Schoemaker over lichtinstallatie ‘Transmission’ voor Amsterdam Light Festival 2018
Lichtinstallatie ‘Transmission’ voor Amsterdam Light Festival 2018-2019 door Serge Schoemaker Architects, beeld MWA Hart Nibbrig

Voor het Amsterdam Light Festival 2018-2019 ontwierp Serge Schoemaker Architects de minimalistische lichtinstallatie ‘Transmission’. Het zwevende lichtkunstwerk bestaat uit negentien ‘lijnen’ van Plexiglas, die op architectonische wijze inspelen op het festivalthema. In deze video vertelt Serge Schoemaker over het ontwerp van kunstwerk.

Vanuit de verte oogt de lichtinstallatie als een gigantische lichtgolf, dat vanuit het dok richting het IJ lijkt te bewegen. Door de schaal van het kunstwerk, dat half boven het water zweeft, is het mogelijk om onder het werk door te lopen én te varen. Dankzij de slanke detaillering oogt de zeshonderd kilogram zware installatie echter vederlicht.

Het licht dat door het kunstwerk beweegt, maakt van de architectonische installatie een dynamische, ruimtelijke structuur. Door het wisselende samenspel van lichtgevende lijnen, ziet het werk er vanuit elk standpunt anders uit. Eenmaal onder de installatie ervaart men de twintig meter lange, Plexiglas constructie als een transparante overkapping.

Transmission thematiseert met zijn vormgeving de eindeloze stroom digitale berichten die door de ether ‘golft’. Het werk speelt daarmee in op het thema van het huidige Amsterdam Light Festival, ‘The medium is the message’, de befaamde uitspraak van filosoof Marshall McLuhan.

De minimalistische uitvoering van het werk refereert aan de abstracte codering, die met het versturen van deze digitale berichten gepaard gaat. Ook dit lichtkunstwerk is in de essentie een eenvoudige streepjescode, zijn uiteindelijke verschijningsvorm is echter beeldend en veelzijdig.

Transmission is nog te zien in het Westerdok tot en met 20 januari.

Opdrachtgever: Amsterdam Light Festival
Team: Serge Schoemaker, Alexander Beeloo, Sanne Knoll; Axelle Pavero
Productie & video: InventDesign
Kunstpartner: Amsterdam First Class Hotels

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel